Továbbra sem dolgoznak a csíkszeredai Suta-tónál

Továbbra sem dolgoznak a csíkszeredai Suta-tónál

A Suta-tónál a korábban betonozott oldalú földgát megerősítéséhez nem volt elég az, hogy tavalyelőtt ennek felső peremén speciális lemezeket vertek le a szerkezetbe, és lépcsőzetesre, szélesebbre alakították. A munkálat ezen a ponton akadt el, de úgy, hogy

sem tavaly, sem idén nem történt még semmilyen előrelépés.

Azt már tavaly nyáron közölte megkeresésünkre a beruházást kezelő Râmnicu Vâlcea-i központú Olt Vízügyi Igazgatóság, hogy problémák merültek fel a gát szerkezetében, mert a felső rétegek eltávolításakor kiderült, hogy az egyáltalán nem töltésnek megfelelő anyagokból készült.

Ezért új geológiai tanulmányok elvégzésére, majd új megvalósíthatósági tanulmány készítésére volt szükség, amely egyúttal

a beruházás költségeinek módosítását is eredményezte.

Hogy mennyivel, az sem akkor, sem most, az illetékesektől ismételten kért és kapott tájékoztatásból nem derült ki, ami viszont biztos, hogy a munkálatok kezdetén, amelyeket eredetileg 2023-ban számítottak befejezni, a költségek meghaladták a 4 millió lejt.

A vízügyi igazgatóság most elküldött válaszai szerint az új tanulmányok és tervek elkészítésének, jóváhagyásának folyamata még tart,

a munkát pedig várhatóan 2025-ben befejezik.

A tájékoztatás alapján hátravanmég a gát részleges megemelése, a tavat tápláló Fitód-patak medrének helyreállítása, a Suta-tóhoz vezető útszakaszok felújításának befejezése, a fenékürítő és az árhullám-leürítő kialakítása.

Mivel a Suta-tó árvízvédelmi létesítményként vésztározó szerepet tölt majd be, ezért csak részben töltik fel, hogy egy árhullám esetén a megnövekedő vízmennyiséget be tudja fogadni.

A tó vizét 2007-ben engedték le, miután hibákat észleltek a földgát szerkezetében,

azóta csak akkor telt fel, amikor hódok torlaszolták el a kifolyót. A helyreállítás 2021-ben az évek alatt erdővé fejlődött bozót kivágásával kezdődött, mintegy 40 ezer köbméternyi földet, bokrot, gyökérzetet távolítottak el a mederkotrás során.