Traian Băsescu s-a întâlnit cu Maia Sandu, la Chișinău: „S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al unirii”

Traian Băsescu s-a întâlnit cu Maia Sandu, la Chișinău: „S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al unirii”

Traian Băsescu a fost la Chișinău pe 28 mai și s-a întâlnit cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Fostul președinte al României a fost invitat apoi la emisiunea „În Context”, la postul de televiziune public Moldova 1, unde a spus că „s-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii”, relatează site-ul de știri Jurnal.md.

„Azi am avut bucuria să-l reîntâlnesc pe ex-președintele României și deputatul în Parlamentul European Traian Băsescu și să-i mulțumesc pentru grija călduroasă și preocuparea constantă față de soarta Moldovei. Președintele Băsescu a avut mereu și continuă să aibă încredere în puterea noastră, a cetățenilor Republicii Moldova, de a ne reafirma demnitatea națională, libertatea și aspirațiile europene”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook, unde a publicat și fotografii de la întâlnirea cu Traian Băsescu.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmaia.sandu%2Fposts%2Fpfbid02S8So3mdvUeBBqKePUYVksfR1SxpjWzW5FxW53xnxr5quFiBmtHebvgvYi2xUr66tl&show_text=true&width=500&is_preview=true” width=”500″ height=”741″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share”></iframe>

Seara, fostul președinte de la București a vorbit la televiziunea de stat din Republica Moldova despre aderarea țării la UE și la NATO.

Situația de securitate din regiune s-ar putea schimba, iar pentru Republica Moldova ar fi mai avantajoasă unirea cu România, astfel încât să devină automat stat membru NATO, a spus Băsescu. De asemenea, ex-președintele României crede că Republica Moldova are o imagine bună la Bruxelles, însă nimeni nu trebuie să-și facă iluzii că Uniunea Europeană va accepta o zonă de conflict militar pe teritoriul său.

Traian Băsescu a evitat să spună dacă pentru Republica Moldova este mai avantajos să înceapă negocierile de aderare UE la pachet cu Ucraina sau cele două state ar trebui decuplate.

„Haideți să înceapă negocierile și vedem pe urmă chestia cu desprinderea de Ucraina. Însuși gestul făcut de Uniunea Europeană, săptămâna trecută, cu acordul pentru apărare și securitate, este un gest făcut individual, doar pentru Republica Moldova. Un gest care presupune finanțare, nu doar oportunități pentru securitatea Republicii Moldova din punctul de vedere al achizițiilor, al managementului frontierelor, comunicațiilor. Deci, se pot lua și măsuri specifice pentru fiecare țară în parte. Dar nimeni nu trebuie să spere că Uniunea Europeană va prelua pe teritoriul său o zonă de conflict militar. Este exclus. Prin tratat”, a spus Băsescu, în cadrul emisiunii „În Context” de la postul public de televiziune.

De asemenea, Traian Băsescu a menționat că, în condițiile imprevizibilității situației de securitate regională, pentru Republica Moldova ar putea fi mai avantajos scenariul unirii cu România.

„S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al unirii, împreună cu viitorul președinte al Republicii Moldova. Vom vedea. Dar s-ar putea ca, în condițiile în care România nu va putea interveni pe teritoriul Republicii Moldova datorită prevederilor Tratatului Nord-Atlantic, la un moment dat, din motive de securitate, să fie mai bine ca Republica Moldova să fie unită cu România”, a mai spus Traian Băsescu.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/NJm1dUAFdlA?si=dqsSZ1neBGKM5iaw&amp;start=295″ title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” referrerpolicy=”strict-origin-when-cross-origin” allowfullscreen></iframe>

În acest an, atât cetățenii Republicii Moldova, cât și cei ai României își vor alege președintele. Scrutinul prezidențial din Republica Moldova va fi organizat la 20 octombrie, iar alegerile prezidențiale din România vor fi organizate la 15 septembrie.