UE a importat mai mult gaz din Rusia decât din SUA, pentru prima dată în ultimii 2 ani. OMV, principalul beneficiar

UE a importat mai mult gaz din Rusia decât din SUA, pentru prima dată în ultimii 2 ani. OMV, principalul beneficiar

Așadar, Uniunea Europeană a important mai mult gaz din Rusia decât din SUA pentru prima dată de la izbucnirea războiului din Ucraina. OMV, acționarul Petrom, principalul beneficiar al vânzării de gaze către Europa.

UE a important mai mult gaz din Rusia decât din SUA, pentru prima dată în ultimii 2 ani

Interesant, unele țări dependente de Rusia, cum ar fi Ungaria sau Austria, au încercat să mimeze o oarecare detașare de Moscova, însă cifrele arată realitatea. Așadar, în decembrie 2023, 98% dintre importurile de gaze ale Austriei au venit din Rusia, după care au scăzut la 83% în iunie.

În acest timp, Ministerul Energiei din Austria, condus de Partidul Verzilor, a înființat o comisie pentru a examina mai atent și pentru a controla contractul de furnizare de gaze dintre Gazprom și OMV.

Comisia va avea acces direct la contract, care în mod normal este cunoscut doar de OMV. La nivelul UE, blocul comunitar a importat 12,7 miliarde de metri cubi din Rusia și doar 12,3 miliarde MC din SUA. Austria, prin OMV, și-a asigurat peste 80% din necesarul de import din Rusia, conform datelor oficiale publicate de compania Bruegel.

Potrivit Profit.ro, livrările din UE au scăzut ușor, iar ritmul ar trebui accelerat până în 2027. Ce e cert, UE cumpără în continuare gaz rusesc în cantități uriașe, în ciuda ”războiului rece” cu Moscova. În acest moment, Norvegia este cel mai mare furnizor de gaze din UE, cu 23,9 miliarde de metri cubi în al doilea trimestru.

Înainte de războiul din Ucraina, Gazprom livra aproximativ 35% din totalul de gaze tuturor statelor membre din UE. Dintr-un total de 109 de miliarde de metri cubi de gaze naturale furnizate de Norvegia în Europa în 2023, 60% au fost vândute de Equinor. Între timp, un expert german a cerut interzicerea importului de gaz rusesc în Uniunea Europeană.

Norvegia este principalul furnizor de gaze pentru țările din Uniunea Europeană

În urmă cu două săptămâni, Ucraina transmitea că nu va mai permite ca prin țara sa să fie livrat țiței către țările din UE, în special Ungaria și Slovacia. Ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, a acuzat în termeni duri această decizie și a criticat Uniunea Europeană pentru că permite Kievului să facă ce vrea.

Poziţia Ungariei este clară. Aprovizionarea cu energie a unei ţări este o problemă de securitate naţională. De aceea, dacă securitatea aprovizionării energetice a unei ţări este pusă în pericol de o altă ţară, aceasta reprezintă şi o ameninţare la adresa intereselor naţionale ale ţării respective.

Şi exact aşa stau lucrurile acum în relaţia dintre Ucraina şi Ungaria. Ucraina, prin blocarea importului de ţiţei rusesc, care reprezintă aproximativ o treime din importurile de ţiţei ale Ungariei, subminează securitatea aprovizionării energetice a Ungariei sau, cel puţin, o pune în faţa unor provocări semnificative”, a avertizat ministrul.

Ungaria este considerată oaia neagră a Europei pentru că a ales să fie un aliat al Rusiei în războiul din Ucraina, în ciuda faptului că politica țărilor din UE este diametral opusă. Cu toate acestea, premierul Viktor Orban nu pare interesat de dilemele Europei și este mai degrabă interesat de prosperitatea și securitatea propriei țări.

Please follow and like us:
Pin Share