„Un haos”. Un veteran ucrainean care se afla la protezare în străinătate, după ce și-a pierdut piciorele în luptele din Donbas, a primit citație de înrolare

„Un haos”. Un veteran ucrainean care se afla la protezare în străinătate, după ce și-a pierdut piciorele în luptele din Donbas, a primit citație de înrolare

Veteranul Oleg Simoroz, 32 de ani, care s-a alăturat Forțelor de Apărare în 2022 și și-a pierdut picioarele luptele din Donbas, estul țării, a primit acasă o convocare la biroul militar, relatează radiodifuzorul ucrainean TSN. Simoroz se afla în străinătate, pentru protezare, și a afirmat că „este pur și simplu haos cu citațiile”.

Simoroz a spus că i s-a trimis o citație și a fost chemat la Comisariatul Militar din districtul kievean Desnianski. El a prezentat, pe pagina sa de Facebook, documentele, inclusiv livretul anterior, ștampilat cu „inapt medical”.

„Trebuie să apar în fața lor, conform legilor militare și mobilizării. Și asta în ciuda faptului că am servit 6 luni și am primit ștampila nenorocită de descărcare de gestiune militară”, a scris, cu tristețe, veteranul

Dragă Comisariat Militar, sunt peste hotare pe proteză, pentru că mi-am sucit piciorul în timp ce alergam la biroul militar.

Oleg Simoroz:

„Prin urmare, la data stabilită nu voi ajunge la timp! După ce mă întorc, sigur voi veni în vizită, vreau să văd cum serviți acolo. Ne vedem mai târziu!”, a notat, ironic-amar, Simoroz.

Redevenind serios, el a punctat că „este nevoie de mobilizare! Dar astfel de situații demonstrează că munca celor care se ocupă de recrutări este doar un haos, care subminează direct capacitatea de apărare a țării”.

El a mai acuzat că, deși face parte din primul grup de soldați cu dizabilități de pe urma războiului, ultima plată de la stat a fost în septembrie 2023.

Aruncat în aer de o mină antitanc

Oleg Simoroz a luptat în Batalionul 112 al Forțelor de Apărare Teritorială ucrainene (TRO). În primăvara lui 2022, el a apărat regiunea Kiev, apoi a luptat în Donbas.

În timpul uneia dintre operațiuni, pe 20 octombrie 2022, la granița regiunilor Donețk și Luhansk, soldatul a fost aruncat în aer de o mină antitanc, a suferit răni grave, a pierdut mult sânge și ambele picioare.

„Medicii nu erau siguri că voi trăi, dar Dumnezeu m-a ajutat”, a spus Oleg într-un interviu pentru Ukrainska Pravda.

Luna trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat legea care prevede scăderea vârstei de mobilizare militară de la 27 la 25 de ani, în condiţiile în care forţele armate rămân fără oameni în faţa invaziei ruse.

Legea a intrat în vigoare pe 3 aprilie, a precizat Rada, parlamentul Ucrainei, pe site-ul său. Zelenski a susţinut în decembrie 2023 că armata s-a oferit să mobilizeze până la 500.000 de persoane suplimentare, un număr care a fost revizuit de atunci în jos de noul comandant-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski.