Un tânăr originar din Cecenia, care avea legături cu ISIS, reținut în Franța: „Pregătea un atac terorist la Jocurile Olimpice”. Care era ținta

Un tânăr originar din Cecenia, care avea legături cu ISIS, reținut în Franța: „Pregătea un atac terorist la Jocurile Olimpice”. Care era ținta

Direcția Generală de Securitate Internă a Ministerului francez de Interne a reținut un tânăr de 18 ani originar din Cecenia, suspectat că pregătea un atac terorist pe stadionul Geoffroy Guichard din Saint-Étienne, în timpul meciurilor de fortbal de la Jocurile Olimpice (Paris, 26 iulie-11 august 2024), relatează site-ul postului BFM TV.

Potrivit Ministerului de Interne francez, atacul era planificat în timpul unui meci de fotbal. Suspectul „intenționa să atace nu numai spectatorii, ci și poliția și să moară ca martir”. Organizația teroristă Stat Islamic ar fi putut fi implicată în organizarea atentatului.

Tânărul a fost săltat de acasă, pe 22 mai, și acuzat, pe 26 mai, „constituirea unei organizații criminale teroriste în vederea pregătirii infracțiunilor împotriva oamenilor”, potriit Parchetului Național Antiterorism. El se află într-un centru de arest preventiv.

Bărbatul neagă vinovăția în pregătirea atacului, Pe de altă parte, el a recunoscut că a comunicat în aplicații de mesagerie criptată cu persoane asociate cu ISIS, dar nu avea intenția de a comite un atentat terorist.

În timpul percheziției, pe computerul tânărului a fost găsită o fotografie a stadionului „Geoffroy Guichard”, iar în galeria foto a telefonului au fost găsite înregistrări video de pe același stadion din Saint-Étienne.

Cecenul a sosit în Franța în 2023 împreună cu părinții săi. Fratele său minor a fost de asemenea reținut în cadrul anchetei, dar, ulterior, a fost eliberat.

Ce meciuri de la Jocurile Olimpica găzduiește arena din Saint-Étienne:

24 iulie: Argentina – Maroc (masculin);
25 iulie: Canada – Noua Zeelandă (feminin);
27 iulie: Ucraina – Maroc (masculin);
28 iulie: Franța – Canada (feminin);
30 iulie: SUA – Guineea (masculin);
31 iulie: Zambie – Germania (feminin).

De când a fost construit în 1931, stadionul a fost renovat de mai multe ori pentru marile competiții sportive organizate în Franța, fiind gazdă inclusiv la Euro 2016. „Geoffroy Guichard” are 41.965 de locuri.

Joi, arena arena a găzduit prima manșă a meciului de baraj pentru promovarea în Ligue 1 dintre Saint-Étienne și Metz (2-1), echipa antrenată de Loți Boloni.

Al 50-lea atac a fost dejucat din 2017

Într-un comunicat de presă, ministrul de Interne Gérald Darmanin a ținut să „feliciteze serviciile de informații care își demonstrează încă o dată mobilizarea deplină și eficacitatea în lupta împotriva terorismului și protecția țării noastre”. 

„Acesta este primul atac dejucat împotriva Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris 2024 și al 50-lea din 2017 încoare”, a subliniat ministrul.

Foto: saint-etienne-metropole.fr