Sfârșitul verii vine cu vești bune pentru sute de mii de români cu credite în lei. Ratele vor fi mai mici, deoarece Banca Naţională a României a decis să reducă dobânda de politică monetară.
Cu cât vor scădea ratele la creditele românilor
Aceasta este a doua lună consecutivă în care BNR face o astfel de ajustare, după o perioadă de creșteri constante. Reducerea de 0,25% a dobânzii-cheie va afecta creditele cu dobândă variabilă, potrivit Observator.
Cei care au împrumuturi mai vechi, legate de ROBOR, vor simți imediat această scădere. Dacă luăm, de exemplu, un credit de 300.000 de lei, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară va scădea cu aproximativ 55 de lei, ceea ce înseamnă o reducere totală de peste 100 de lei în ultimele două luni.
Cei cu credite calculate pe baza IRCC vor vedea o scădere a ratelor abia de anul viitor, deoarece acest indicator reacționează cu o întârziere de două trimestre față de deciziile BNR, mai arată sursa citată.
Timp de doi ani, din 2021 și până în 2023, dobânda-cheie a crescut constant
Dobânda-cheie a fost menținută la nivelul de 7% timp de un an și jumătate, iar prima reducere a fost anunțată abia luna trecută. Experții estimează că, până la sfârșitul anului, dobânda ar putea scădea la 6,25%.
Principalul factor care a determinat această relaxare a politicii monetare este scăderea inflației, care a ajuns la 4,9% în iunie, sub nivelul anticipat, scrie Observator.
Cu toate acestea, soluția cea mai bună pentru cei care se confruntă cu rate mari rămâne dobânda fixă, care este în continuare mai mică decât cea variabilă. Specialiștii prevăd că această opțiune va fi avantajoasă pentru cel puțin doi ani.
Dacă alegem refinanțare, putem trece de la o dobândă variabilă, de peste 8%, la una fixă, de 4,9% sau 5,5%. În concluzie, alegând această variantă, ne putem reduce rata lunară cu câteva sute de lei.
BNR a luat decizia de a reduce dobânda de politică monetară în iulie, la 6,75% pe an, de la 7% pe an. Această dobândă cheie a fost modificată ultima dată în luna ianuarie a anului trecut.