William Anders, astronautul misiunii Apollo 8, a murit la 90 de ani. Cel care a realizat fotografia Răsăritul Pământului a suferit un accident de avion

William Anders, astronautul misiunii Apollo 8, a murit la 90 de ani. Cel care a realizat fotografia Răsăritul Pământului a suferit un accident de avion

William Anders, astronautul misiunii Apollo 8, a murit la 90 de ani. Cel care a realizat fotografia Răsăritul Pământului a suferit un accident de avion. Poza Terrei care se ridică deasupra orizontului lunar a fost transmisă din spațiu la 24 decembrie 1968.

William Anders, cosmonautul care a participat la Apollo 8, a încetat din viață la 90 de ani. Este cunoscut pentru imaginea intitulată Răsăritul Pământului

William Anders, cosmonautul care a participat la Apollo 8, a încetat din viață la 90 de ani. Este cunoscut pentru imaginea intitulată Răsăritul Pământului, care nu a fost planificată, însă care va rămâne în istorie pentru totdeauna.

Regretatul astronaut a făcut parte din echipajul care a explorat spațiul alături de Frank Borman și Jim Lovell. Bărbatul a murit după ce a suferit un accident de avion, evenimentul nefericit având loc aproape de insulele San Juan din statul Washington.

Incidentul aviatic s-a produs în cursul zilei de vineri, 7 iunie 2024, când avionul vechi s-a prăbușit. La momentul respectiv astronautul era singur în aeronavă, trupul neînsuflețit fiind recuperat de o echipă de scafandri.

Autoritățile din Statele Unite ale Americii au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate cum s-a produs tragedia care a dus la decesul lui William Anders, la 90 de ani. Vestea nefericită a fost confirmată de fiul său pentru presa internațională.

„Tatăl meu a murit într-un accident de avion în Insulele San Juan, în extremitatea nord-vestică a Statelor Unite”, a declarat fiul său, Lt. Col. Gregory Anders, pentru postul de televiziune CNN.

„Familia este devastată”, a mai spus băiatul regretatului astronaut al misiunii Apollo 8, care se află în retragere din forţele aeriene. „A fost un pilot grozav şi ne va fi teribil de dor de el”, a încheiat acesta.

William Anders, astronautul care a realizat fotografia Răsăritul Pământului. Sursa foto: NASA. Colaj: Fanatik

Cine a fost astronautul William Anders din misiunea Apollo 8

Astronautul William Anders care a participat la misiunea Apollo 8 va rămâne în istorie pentru totdeuna datorită faptului că a orbitat Luna, dar și pentru o imagine fabuloasă și faimoasă a Pământului. Planeta a fost surprinsă în Ajunul Crăciunului din anul 1968.

Poza care poartă denumirea Earthrise (Răsăritul Pământuluii) nu făcea parte din protocolul programat al misiunii, însă oferă o perspectivă remarcabilă. Specialiștii spun că a devenit un simbol al măreției și fragilității universului nostru.

De asemenea, regretatul astronaut american este persoana care a citit primul din Cartea Genezei în timpul transmisiunii în direct de pe orbita lunară în acea noapte de Crăciun. William Anders a vorbit despre fotografia care a stârnit un interes puternic în revista Forbes, în 2015.

La vremea respectivă spunea că imaginea a evidențiat frumusețea și vulnerabilitatea Pământului, contribuind astfel la avansarea mișcării ecologiste. După misiunea Apollo 8 a avut una dintre cele mai influente cariere în afara programului spațial.

În plus, a lucrat în serviciul guvernamental, ocupând diverse poziții în administrația federală a Statelor Unite ale Americii. A fost prim președinte al Comisiei de reglementare nucleară, ambasador al SUA în Norvegia și director executiv al unor companii din industria spațială și de apărare.

Regretatul astronaut a fost prototipul băiatului american, în ciuda faptului că s-a născut în Hong Kong. Potrivit The Guardian, tatăl său, Arthur „Tex” Anders, era locotenent de marină la bordul unei canoniere care patrula pe râul Yangtze.

Când era doar un copil a fugit din China împreună cu mama sa, Muriel (născută Adams). Se întâmpla atunci când japonezii au atacat Nanjing. În SUA a urmat cursurile liceului Grossmont din comitatul San Diego, California.

A obținut rangul de cercetaș pe viață, al doilea cel mai înalt rang în rândul cercetașilor. Mai târziu William Anders a obținut numirea la Academia Navală a SUA din Annapolis, Maryland. După absolvirea facultății, în 1955, s-a transferat în forțele aeriene, fiind atras de zbor.

A fost căsătorit cu Valerie Hoard, pe care o cunoscuse la Annapolis, la scurtă vreme după absolvire. Ulterior, a fost repartizat să piloteze interceptoare pentru Comandamentul de Apărare Aeriană, pentru a se apăra de atacurile bombardierelor sovietice.