Apple a atins valoarea de 3.000 de miliarde de dolari, cât PIB-ul Franței. Este cea mai mare companie din lume după capitalizare

Apple a atins valoarea de 3.000 de miliarde de dolari, cât PIB-ul Franței. Este cea mai mare companie din lume după capitalizare

Gigantul american al electronicelor Apple a ajuns vineri la o capitalizare totală de 3.000 de miliarde de dolari, după ce acțiunile companiei au crescut pe bursa de la New York cu 1,42% la începutul ședinței de tranzacționare, scrie Yahoo Finance, care citează Reuters. Adică a ajuns la o valoare cât PIB-ul Franței, care este a șaptea țară din lume după acest criteriu.

Acțiunile Apple, care este și cea mai mare companie din lume ca valoare, au mai atins pentru puțin timp acest nivel și în data de 3 ianuarie 2022, dar la finalul zilei au închis la acel moment tranzacționarea sub nivelul în cauză.

De la începutul anului până acum, acțiunile Apple au crescut cu 53%, după ce investitorii au început să parieze că Rezerva Federală va reduce ritmul creșterii dobânzilor sau chiar vor inversa trendul.

De unde vin banii

Apple este al doilea producător de smartphone-uri de pe planetă în funcție de volumul vânzărilor, după Samsung, dar este cel mai profitabil în funcție de câștigurile realizate.

De asemenea, Apple este unul dintre cei mai mari producători de laptopuri și de tablete din lume, în vreme ce Apple Watch este cel mai vândut ceas inteligent de pe planetă, iar Apple este cel mai mare producător de smartwatch-uri din lume.

Compania a lansat recent și Vision Pro, prima sa cască de realitate virtuală, aceasta costând 3.500 de dolari. Livrările pentru acest gadget vor începe însă de anul viitor.

Profit net de aproape 100 de miliarde de dolari

Apple a consemnat anul trecut profituri totale de 99,8 miliarde de dolari la vânzări de 394,2 miliarde de dolari, conform datelor financiare raportate de companie.

Societatea are o marjă netă de profit de 25%.

Cine mai e în top

În clasamentul capitalizării, Apple este urmată de către Microsoft (2.497 miliarde de dolari), Saudi Aramco (2.079 miliarde de dolari), Alphabet – holdingul ce deține Google (1.531 miliarde de dolari), Amazon (1.323 miliarde de dolari) și Nvidia (1.008 miliarde).

Sub o mie de miliarde de dolari se află Tesla (812 miliarde de dolari), Berkshire Hathaway (729,8 miliarde), Meta Platforms – compania ce deține Facebook, Instagram si WhatsApp (721,8 miliarde), în vreme ce top 10 este închis de grupul taiwanez TSMC (479 miliarde de dolari.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *