Joe Biden schimbă tonul față de Israel și critică aspru ofensiva din Fâșia Gaza: „Răspunsul este excesiv, mulți oameni nevinovați mor de foame”

Joe Biden schimbă tonul față de Israel și critică aspru ofensiva din Fâșia Gaza: „Răspunsul este excesiv, mulți oameni nevinovați mor de foame”

Preşedintele american Joe Biden şi-a înăsprit tonul faţă de Israel şi a descris lupta împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas în războiul declanșat în Fâșia Gaza ca fiind disproporţionată, scrie vineri, 9 februarie, agenţia germană de presă DPA, preluată de Agerpres.

„Sunt de părere, după cum ştiţi, că răspunsul în Gaza, în Fâşia Gaza, este excesiv”, a declarat Biden la Casa Albă, joi seară.

„Sunt mulţi oameni nevinovaţi care mor de foame, în nevoie sau chiar pe moarte. Acest lucru trebuie să înceteze”, a insistat Biden în fața reporterilor, după ce preşedintelui democrat i s-a adresat o întrebare despre criza din Orientul Mijlociu.

Și Blinken i-a transmis un mesaj clar lui Natanyahu

Secretarul de stat american Antony Blinken a adoptat de asemenea un ton clar în timpul unei vizite în Israel miercuri, îndemnând conducerea israeliană să facă mai mult pentru a proteja civilii în războiul din Gaza.

Dezumanizarea pe care a experimentat-o Israelul în timpul masacrului comis de Hamas în octombrie 2023, care a făcut cel puţin 1.200 de morţi, „nu îi poate da dreptul” Israelului să-i dezumanizeze pe alţii, a declarat Blinken la Tel Aviv.

Sacrificiile zilnice pe care operaţiunile militare le produc în rândul populaţiei civile nevinovate sunt „în continuare prea ridicate”, potrivit lui Blinken.

Șeful diplomației americane i-a transmis acest lucru inclusiv premierului israelian Benjamin Netanyahu şi altor membri ai guvernului în timpul discuţiilor sale cu aceştia.

SUA îndeamnă Israelul de ceva vreme să protejeze mai bine civilii şi să ofere mai mult ajutor populaţiei din Gaza. Cu toate acestea, ultimele declaraţii ale guvernului Statelor Unite indică o enervare în creştere faţă de acţiunile neglijente ale conducerii israeliene, notează DPA.

Aproape 28.000 de palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza de la începutul războiului, majoritatea fiind femei și copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din enclavă, controlat de Hamas.

Numărul ridicat de victime civile în războiul din Gaza şi catastrofa umanitară pentru populaţia civilă palestiniană ca rezultat direct al conflictului au declanşat critici internaţionale aspre faţă de acţiunile Israelului.

Foto: Profimedia Images

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *