Protestele fermierilor au ajuns la Roma. Agricultorii italieni au defilat cu tractoarele în jurul Colosseumului | VIDEO

Protestele fermierilor au ajuns la Roma. Agricultorii italieni au defilat cu tractoarele în jurul Colosseumului | VIDEO

După săptămâni de mobilizare la proteste pe tot cuprinsul Italiei, agricultorii italieni au decis vineri, 9 februarie, să atragă atenţia defilând cu patru tractoare în jurul Colosseumului, celebrul monument din capitala Roma, relatează agenţiile AFP şi ANSA, preluate de Agerpres.

Italian farmers stage symbolic protest by the Colosseum | AFPAfter weeks of small protests across the country, Italian farmers brought their demonstrations into Rome on Friday with a four-tractor convoy passing by the Colosseum.Source: AFP News Agencyhttps://t.co/9D9Y2aL3PV pic.twitter.com/4GQwqkz3d3

— Camus (@newstart_2024) February 9, 2024

Aceste vehicule, din care care câte unul a fost vopsit în verde, alb şi roşu, culorile drapelului Italiei, fac parte dintr-o adunare cu peste 300 de tractoare ale agricultorilor care s-au strâns de mai multe zile la porţile Romei, unde aşteaptă autorizaţia să intre în centrul oraşului.

#Trattori a #Roma, il corteo transita in zona #CircoMassimo e al #Colosseo tra i saluti dei turisti pic.twitter.com/ZCes7aPHyP

— Local Team (@localteamit) February 9, 2024

Ei cer în special o întâlnire cu premierul Giorgia Meloni pentru a-i prezenta acesteia revendicările lor, care merg de la revizuirea unor norme de mediu europene până la scăderea impozitării.

#Trattori a #Roma, il passaggio del corteo davanti al #Colosseo pic.twitter.com/KosYpULE1r

— Local Team (@localteamit) February 9, 2024

„Politicile UE ne pun în mare dificultate (…) Protestăm aici de mai multe zile, pentru că nu ne putem întoarce acasă fără rezultate”, spune un agricultor participant la protest.

Principala beneficiară a planului european de relansare post-pandemie, Italia a obţinut recent o creştere a ajutoarelor destinate agriculturii sale, de la 5 la 8 miliarde de euro.

Guvernul Georgiei Meloni intenţionează, de asemenea, să cheltuie 200 de milioane de euro pentru eliminarea sau scăderea impozitelor agricole, în special pentru agricultorii cu vârste de sub 40 de ani.

Protestele agricultorilor europeni s-au înmulţit în statele UE, aceştia fiind nemulţumiţi de restricţiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu incluse în Pactul Verde al UE, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene (scutite de obligaţia respectării standardelor europene) şi de creşterea costurilor, unele din aceste costuri fiind tot rezultatul noilor politici de mediu sau al unor decizii guvernamentale, precum creşteri de accize la combustibil ori eliminarea unor subvenţii.

În încercarea de a le calma furia, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a retras săptămâna trecută un proiect legislativ care prevede diminuarea folosirii pesticidelor.

Într-un alt gest de acelaşi fel, Executivul comunitar a propus o derogare parţială de la aplicarea uneia dintre noile norme de mediu ale UE care impune lăsarea unor terenuri în pârloagă, plus măsuri de limitare a unor importuri agricole ucrainene în cazul unor distorsiuni ale pieţei şi a promis „simplificarea” Politicii Agricole Comune a UE.

Foto: Profimedia Images

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *