Comisarul european pentru agricultură „se gândește serios” să demisioneze pe fondul protestelor de amploare ale fermierilor

Comisarul european pentru agricultură „se gândește serios” să demisioneze pe fondul protestelor de amploare ale fermierilor

Politicienii polonezi i-au cerut vineri comisarului european pentru pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, să demisioneze, în condițiile în care fermierii au blocat drumuri în Polonia sa natală și la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, declanșând o nouă grevă de o lună împotriva politicilor UE. Potrivit Politico, Wojciechowski a discutat cu liderul formațiunii „Lege și Justiție”, care l-a sprijiit pentru a fi comisar, și „se gândește serios” să demisioneze.

„Comisarul ar trebui să-și încheie misiunea”, a declarat Jarosław Kaczyński, liderul partidului de opoziție Lege și Justiție (PiS), care l-a nominalizat pe Wojciechowski pentru a fi comisarul UE al Poloniei în 2019.

„Aceasta este doar decizia lui, dar din cauza declarațiilor sale foarte nefericite, el ar trebui să-și pună capăt misiunii”, a spus el, referindu-se la declarațiile anterioare ale lui Wojciechowski care apăra politicile UE de mediu care au devenit de atunci o țintă centrală a protestelor fermierilor.

Kaczyński a vorbit cu Wojciechowski vineri după-amiază și i-a cerut să demisioneze, au declarat oficiali din Comisia Europeană pentru Politico, adăugând că Wojciechowski „se gândește serios” să facă acest lucru.

Fermierii din Polonia au blocat drumuri și puncte importante de trecere a frontierei cu Ucraina vineri, la începutul unei serii de proteste de o lună programate în toată țara. Fermierii cer oprirea importurilor de produse agricole din Ucraina și oprirea implementării politicilor ecologice ale UE, solicitări similare cu cele ale fermierilor din restul Europei. De asemenea, au cerut mai mulți bani pentru creșterea animalelor.

Demisia comisarului a fost cerută și de alți politicieni polonezi, inclusiv viceprim-ministrul Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, membru al Partidului Popular Polonez.

„Există un om în Europa care a unit toți fermierii europeni și polonezi împotriva reformei pe care a propus-o. Acesta este Janusz Wojciechowski. Demisia!”, a solicitat Kosiniak-Kamysz.

Cu doar câteva luni rămase din mandatul de comisar, Wojciechowski a fost mult timp văzut ca un comisar dezinderesat de atribuțiile sale întrucât a participat activ în campania electorală a formațiunii sale, soldată cu un rezultate care a dus la pierderea guvernării. Absențele sale repetate de la Bruxelles au dus la critici la acea vreme că „a renunțat în liniște” la mandat.

Wojciechowski a publicat joi o scrisoare deschisă pe platforma X, subliniind acțiunile pe care le-a întreprins pentru a ajuta fermierii din Polonia, inclusiv lobby pentru a reduce importurile de produse ucrainene și creșterea finanțării pentru crescătorii de animale în cadrul ultimei reforme a Politicii Agricole Comune.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *