Procurorul general, despre plângerea penală care îl vizează pe președintele Klaus Iohannis: Investigăm orice persoană, indiferent cine e

Procurorul general, despre plângerea penală care îl vizează pe președintele Klaus Iohannis: Investigăm orice persoană, indiferent cine e

Procurorul general al României, Alex Florenţa, a afirmat, vineri, 9 februarie, într-un interviu la Antena 3 CNN, că plângerea penală care îl vizează pe preşedintele Klaus Iohannis, depusă de AUR şi legată de deplasările acestuia în străinătate, este pe circuitul administrativ la nivelului Parchetului General şi va fi repartizată unui procuror din cadrul Secţiei Urmărire Penală, informează agenția News.ro.

„Procurorul va fi întotdeauna şi competent şi va avea curajul să investigheze orice faptă cu care este sesizat. Este un aspect din fişa postului. Şi mă voi asigura ca lucrurile să se întâmple aşa în permanenţă, cu respectarea în întregime a legislaţiei şi drepturilor persoanelor cercetate”, a afirmat Alex Florenţa.

Acesta a precizat că sesizarea AUR „este pe circuitul administrativ la nivelul Parchetului General”.

„Probabil va fi repartizată unui procuror din cadrul Secţiei Urmărire Penală, care, ca în orice alt dosar pe care îl are în instrumentare, va urmări paşii procedurali pe care îi consideră necesari”, a afirmat Alex Florenţa.

Deputatul AUR Dan Tanasă a depus, marţi, o plângere la Parchetul General pe numele preşedintelui Klaus Iohannis prin care a solicitat să fie verificate aspectele cu privire la deplasările externe ale șefului statului, dacă a fost respectată legislaţia privind achiziţiile publice şi sursa finanţării acestora.

În anul 2023, s-a generat o dezbatere publică pe tema costurilor vizitelor în străinătate ale lui Iohannis.

Klaus Iohannis a efectuat două turnee, unul în America Latină, în perioada 18-25 aprilie, în care a bifat trei țări: Brazilia, Chile şi Argentina, şi unul în Africa, unde a mers în: Kenya, Tanzania, Capul Verde şi Senegal, între 14 și 23 noiembrie Președintele a fost însoțit în aceste turnee de soția sa, Carmen.

În total, preşedintele Klaus Iohannis a făcut 34 de deplasări externe, care însumează cheltuieli de peste 41 de milioane de lei, a transmis pe 31 decembrie 2023 Administrația Prezidențială.

În comparație cu anul 2022, cheltuielile au fost mai mult decât duble, când vizitele oficiale ale lui Iohannis au costat peste 16,6 milioane de lei.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *