LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 717 | Atac masiv în Harkov și Odesa, în timpul nopții. Explozii și la Ismail, lângă granița cu România

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 717 | Atac masiv în Harkov și Odesa, în timpul nopții. Explozii și la Ismail, lângă granița cu România

Pe fondul schimbărilor majore din armata ucraineană, rușii continuă ofensiva. Au fost vizate de atacuri cu drone Shaded orasele Harkov și Odesa, dar și Ismail, la granița cu România, scrie presa de la Kiev.

06:5410-02-2024

Explozii la Ismail, la granița cu România. Cel puțin o persoană rănită, la Odesa

Forțele ruse au atacat cu drone și orașul Odesa, vineri, 9 februarie, seara. Cel puțin o persoană, un bărbat de 44 de ani a fost rănită, a anunțat Olek Kiper, șeful administrației militare regionale, citat de Ukrainska Pravda.

Exploziile s-au auzit și în orașul Ismail, la Odesa, lângă granița cu România.

06:3410-02-2024

Atac cu drone la Harkov, anunță ucrainenii

În noaptea de 9 spre 10 februarie, rușii au ataca cu drone Shahed orașul Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, nord-estul țării.

O benzinărie a luat foc, iar 15 clădiri rezidențiale au fost incendiate. Primarul Ihor Terehov a precizat că suprafața incendiului este de 3.700 de metri pătrați. 50 de oameni au fost evacuați, inclusiv doi copii. Autoritățile, citate de Ukrainska Pravda și Obozrevatel, informează că o persoană a murit.

Serviciile de urgență continuă să lupte cu incendiul și să caute posibile persoane rănite.

06:2010-02-2024

Zelenski le-a conferit titlul de „Erou al Ucrainei” lui Valeri Zalujnîi şi lui Kirilo Budanov şi anunţă noi schimbări în armată

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat vineri seara că le-a conferit titlul de Erou al Ucrainei generalilor Valeri Zalujni, proaspătul comandant demis al armatei ucrainene, şi Kirilo Budanov, şeful spionajului militar ucrainean şi a făcut noi numiri la conducerea armatei, înlocuindu-l pe generalul locotenent Serhii Şaptala de la conducerea Statului Major General, relatează agenția News.ro.

El a spus apoi că generalul Valeri Zalujni, pe care l-a înlocuit cu o zi înainte de la comanda armatei, şi generalul-locotenent Kirilo Budanov, şeful Direcţiei de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării, au primit titlul de Erou al Ucrainei.

Șeful statului a mai anunţat că l-a înlocuit pe şeful Statului Major General al Forţelor Armate, generalul-locotenent Serhii Şaptala, în urma unor consultări pe care le-a avut cu ministrul apărării, Rustem Umerov, şi cu noul comandant al armatei, generalul Oleksandr Sîrski.

„Îi mulţumesc generalului-locotenent Serhii Şaptala pentru serviciile sale în aceşti doi ani de război. La sugestialui Oleksandr Sîrski, l-am numit pe generalul-maior Anatoli Bargîlevîci în calitate de nou şef al Statului Major General. Este un om cu experienţă, care înţelege sarcinile acestui război şi obiectivele ucrainene”, a menţionat Zelenski.

06:1010-02-2024

Politico: Noul comandant al armatei lui Zelenski are reputaţia de „măcelar”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vrut să dea o nouă viaţă armatei sale prin numirea generalului Oleksandr Sîrski în funcţia de comandant-şef, dar mulţi dintre militari au reacţionat cu disperare: „Sîrski ne va ucide pe toţi”, a declarat un soldat, sub protecţia anonimatului, relatează Politico, citat de News.ro.

Prin înlocuirea generalului său de top, fostul comandant Valeri Zalujni, preşedintele Ucrainei va trebui să îşi asume întreaga responsabilitate în cazul în care războiul va merge prost.

În vârstă de 58 de ani, Sîrski, care până joi a fost comandantul forţelor terestre ale Ucrainei, are reputaţia unui general dur, în stil sovietic, care îşi pune oamenii în pericol pentru a-şi atinge obiectivele militare, a declarat o persoană care cunoaşte stilul de operare al lui Sîrski. Acest lucru a fost evidenţiat de faptul că Sîrski a supervizat anul trecut apărarea tenace, timp de nouă luni, a oraşului Bahmut, unde trupele ucrainene au suferit pierderi grele împotriva „valurilor de carne” neîncetate reprezentate de atacatorii ruşi până când au fost nevoite să abandoneze oraşul din estul ţării. Această tactică i-a adus generalul Sîrski porecla macabră de „Măcelarul”.

La aflarea veştii numirii sale, un soldat ucrainean a postat pe X un mesaj într-un grup de chat al veteranilor luptei de la Bahmut: „Suntem cu toţii terminaţi”.

Un alt ofiţer a postat pe X că stilul de conducere al lui Sîrski „este falimentar, prezenţa sa sau ordinele care vin în numele său sunt demoralizatoare, iar el subminează încrederea în comandament în general. Faptul că urmăreşte neîncetat câştiguri tactice epuizează constant resursele noastre umane valoroase, ceea ce duce la progrese tactice precum capturarea unor şiruri de copaci sau a unor sate mici, fără a avea în vedere niciun obiectiv operaţional”, acuză ofiţerul.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *