Șeful NATO cere europenilor să-și crească producția de arme. „Trebuie să ne pregătim pentru o confruntare care ar putea dura decenii”

Șeful NATO cere europenilor să-și crească producția de arme. „Trebuie să ne pregătim pentru o confruntare care ar putea dura decenii”

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a cerut țărilor europene să îşi crească producţia de arme, pentru a spori livrările către Ucraina şi pentru a preveni o confruntare cu Moscova „care ar putea dura zeci de ani”, potrivit unui interviu publicat sâmbătă de cotidianul german Welt am Sonntag, citează News.ro.

„Trebuie să ne reconstituim şi să ne extindem mai rapid baza industrială, să creştem livrările către Ucraina şi să ne refacem propriile stocuri”, insistă Jens Stoltenberg înaintea unei reuniuni cheie a miniştrilor apărării din NATO, la Bruxelles, şi în pragul împlinirii a doi ani de la războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

„Acest lucru înseamnă trecerea de la o producţie lentă pe timp de pace la o producţie în ritm alert pe timp de conflict”, a declarat el pentru cotidianul german Welt am Sonntag, citat de AFP.

„Nu există o ameninţare militară iminentă împotriva niciunui aliat. În acelaşi timp, auzim ameninţări regulate din partea Kremlinului împotriva ţărilor NATO”, a arătat şeful NATO.

Invazia Rusiei în Ucraina a arătat că „pacea în Europa nu poate fi considerată ca fiind de la sine înţeleasă”, a mai spus Stoltenberg, subliniind importanţa protejării ţărilor din alianţă. „Atât timp cât investim în securitatea noastră şi rămânem uniţi, vom continua să descurajăm orice agresiune”, consideră el.

„NATO nu caută un război cu Rusia, dar trebuie să ne pregătim pentru potenţiale decenii de confruntare”, a avertizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Miniştrii apărării din NATO se vor reuni la Bruxelles în 15 februarie, cu o săptămână înainte de împlinirea a doi ani de la ofensiva Rusiei în Ucraina. O reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, aşa-numitul format Ramstein, va fi un element-cheie al discuţiilor.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *