Casa Albă, reacție vehementă după afirmațiile lui Trump despre un atac rusesc asupra unei țări NATO

Casa Albă, reacție vehementă după afirmațiile lui Trump despre un atac rusesc asupra unei țări NATO

Casa Albă a criticat declarațiile făcute de fostul președinte american Donald Trump privind faptul că nu și-ar proteja aliații din NATO de o eventuală invazie rusă, calificându-le drept „îngrozitoare și dezechilibrate”, relatează CNN și Reuters.

Aflat într-un miting electoral la Conway, în Carolina de Sud, Trump a spus că va încuraja Rusia să facă „ce naiba vrea” oricărei țări membre NATO care nu-și îndeplinește obligațiile de cheltuieli pentru apărare.

Fostul lider de la Casa Albă a făcut declarațiile în contextul ajutorului major pentru Ucraina, care se apără de invazia lansată de Rusia în februarie 2022. Trump a invocat o discuție, purtată cu un președinte nenumit și într-un moment neprecizat. Acesta îl întrebase dacă SUA îi va apăra țara dacă nu îndeplinește cheltuielile de apărarea prevăzute.

NATO are o țintă ca fiecare țară membră să cheltuiască cel puțin 2% din produsul intern brut pentru apărare, însă multe dintre cele 31 de state membre nu ating acest obiectiv. Nu există însă nicio obligație pentru a-l îndeplini.

Casa Albă a calificat remarcile lui Trump „îngrozitoare și dezechilibrate” și a apreciat eforturile actului președinte Joe Biden de a consolida Alianța Nord-Atlantică.

„Președintele Biden ne-a restabilit alianțele și ne-a făcut mai puternici în lume pentru că știe că prima responsabilitate a fiecărui comandant-șef este de a menține poporul american în siguranță și de a rămâne fidel valorilor care ne unesc”,. a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates.

Încurajarea invaziilor celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri ucigașe este îngrozitoare și deranjantă și pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră acasă.

Andrei Bates:

Trump a reluat discursul de acum doi ani

Trump a reluat discursul său din aprilie 2022, de la un summit cu liderii NATO, când a amenințat țările NATO că SUA nu le va apăra în fața Rusiei dacă nu cresc cheltuielile militare.

Fostul președinte american a susținut însă că „totul a fost o cacealma” pentru a convinge liderii țărilor NATO să își respecte angajamentele financiare.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *