„Credeți că există copii răi?” Spectacol de cântece pentru combaterea violenței din școli, în țara în care 70% dintre elevi au fost victime sau martori la conflicte

„Credeți că există copii răi?” Spectacol de cântece pentru combaterea violenței din școli, în țara în care 70% dintre elevi au fost victime sau martori la conflicte

Publicația Școala 9 a participat la finalul lui ianuarie la evenimentul organizat de Federaţia Internaţionalǎ a Comunitǎţilor Educative (FICE) și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) cu ocazia Zilei Internaționale a Nonviolenței în Școală. Acesta a avut loc la Palatul Național al Copiilor din Capitală și a constat într-un spectacol de cântece. Cât ajută astfel de evenimente situația de fapt: 70% dintre elevii români au spus că au participat, fie ca victime, fie ca autori, în cazuri de violență în școală, într-un studiu realizat în 2018 de către Institutul de Științe ale Educației. 

Palatul Național al Copiilor îi găzduiește pe cei mici din 1985, de când se numeau pionieri, iar azi, doar felul cum sunt ei chemați este schimbat. Palatul pare fără nicio îmbunătățire de atunci, iar Sala Mare, cea în care s-a ținut spectacolul, te face să respiri aer comunist. 

„M-am plictisit teribil, vreau doar să plec acasă”

Sala are 750 de locuri, după cum scrie pe site, dar în seara de 31 ianuarie e neîncăpătoare: unii părinți sau copii stau pe scările de la capetele rândurilor. Lipsa locurilor încetează a fi o problemă pe măsură ce spectacolul se desfășoară, căci familiile părăsesc sala după ce copiii lor și-au spus cântecul. Până la final, sute de locuri rămân goale. 

Unii mai puțin norocoși sunt nevoiți să stea până la final, una dintre mame spunându-i reporterului Școala 9 după finalizarea spectacolului „M-am plictisit teribil, vreau doar să plec acasă”.

Deschiderea evenimentului a fost anunțată de directoarea Palatului Copiilor, Teodora Bentz. Ea a purtat un dialog cu copiii, adresându-le întrebări precum „Ați auzit în clasa voastră vreun copil care să bată alt copil sau care să vorbească urât?”. Copiii au răspuns în unison: „Daaa!”. O altă întrebare: „Credeți că există copii răi?”. Copiii au răspuns la unison: „Daaa!”.

Cine lucrează pentru siguranța copiilor

După aceste răspunsuri, directoarea a tras concluzia: „Lumea noastră nu e perfectă”. Dar i-a asigurat pe copii că „oamenii mari” lucrează ca aceasta să fie mai bună. Unii dintre aceștia au fost chiar „invitații de seamă” care lucrează pentru siguranța elevilor. 

Este vorba despre senatoarea Gabriela Crețu, inspectori școlari, reprezentanți ai Alianței Naționale Antidrog și ai Agenției Antidrog sau reprezentanți ai Poliției. Dar prezenți au fost doar senatoarea Gabriela Crețu, care e și vicepreședinte FICE și Gabriel Nae, reprezentant al Serviciului de siguranță școlară din București, direcție înființată în 2019. 

„De ce astăzi? Pentru că spuneam de exemplul oamenilor mari. Ieri, pe 30 ianuarie, se comemorează ziua în care a murit Mahatma Gandhi. A fost un om care a demonstrat că oamenii mari pot să-și rezolve cele mai mari probleme fără să se împuște unii pe alții. Nonviolent, pașnic, de ziua lui Gandhi sărbătorim ceea ce voi veți face astăzi”, a spus Crețu în discursul de la începutul spectacolului. 

Rareș Prisacariu, unul dintre prezentatori

 „Siguranță școlară face și părintele acasă, siguranță școlară face și școala și instituțiile statului. Pentru acest lucru lucrăm în strânsă colaborare cu Agenția Națională Antidrog, cu Jandarmeria Română, cu toate structurile din cadrul Poliției Capitalei. Se fac pași în a asigura liniștea și ordinea în școală”, a afirmat Nae. 

Copiii prezenți la eveniment au fost impresionați de unul dintre prezentatori, Rareș Prisacariu, șase ani, câștigătorul „Românii au talent”, sezonul al 13-lea. Alături de el a prezentat spectacol un elev mai mare, de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din cCapitală, Edi Constantinescu. 

Intervențiile celor doi au precedat fiecare interpretare din spectacol. Edi, jovial și spontan, aclama fiecare reprezentație. Rareș, puțin stângaci, completa prin repetiție vorbele colegului mai mare. „Să le facem loc pe scenă, Rareș”. „Scena e a voastră. Haide, Edi”. 

Cântecele care au răsunat în Palatul Copiilor s-au învârtit în jurul temei, nonviolența în școală. Unele dintre versuri au sunat așa: „Uneori primești cuvinte urâte de la alți copii sau chiar de la adulți/ Și se întâmplă câteodată să fii agresat, umilit sau jignit” ori „Nu vreau violență/Noi vrem doar bucurii”.

După scandări „Nonviolență!”, spectacolul s-a încheiat cu melodia de la Queen „We are the champions”. Tot în temă, căci în traducere, versurile înseamnă „Mi-am plătit datoriile, iar şi iar/Mi-am ispăşit sentinţa, deşi n-am comis nici o crimă/Şi greşeli mari am făcut câteva,/Am primit praf în ochi,/Dar am răzbit”. 

„Să nu fie sacul de box al nimănui”

După spectacol, familiile au început să se risipească pe holurile de la intrarea în sală, să-și îmbrace copiii și să se grăbească spre case, căci ora trecuse de opt seara. Totuși, unii au acceptat să vorbească cu Școala 9 despre ce înseamnă violența în școală pentru ei. 

Georgiana are 32 de ani și o fetiță de 6. Mama a făcut școala în străinătate, în Italia, unde spune că nu a avut parte de cazuri de violență. Nici la fetiță la grădiniță nu a întâlnit până acum. „Ceea ce o învăț eu acum este să spună totul acasă, să nu ascundă, în așa fel încât să găsim soluțiile cele mai bune. Eu o învăț să spună un cuvânt bun, să aibă răbdare, să nu răspundă sub nicio formă cu violență”.

Dar are în plan să-și dea fata la cursuri de autoapărare. „Să nu fie sacul de box al nimănui”. De asemenea, Georgiana crede că spectacolul de cântece este important pentru elevi: „Au fost lucruri spuse pe înțelesul tuturor”.

„Se mai lovesc, dar din joacă”

Mara, o elevă de clasa a XI-a, crede că violența în școală „e o problemă gravă”. E la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, unde face parte dintr-un grup de voluntari care caută soluții împotriva conflictelor dintre elevi: „Avem mai multe activități cu clase diferite pentru ca elevii să se cunoască mai bine și să nu există conflicte între ei”, este un exemplu de soluție pe care au identificat-o. 

Despre evenimentul la care a participat are o părere „Așa și așa”. „Niște cântece nu schimbă neapărat ceva. Se pot schimba anumite lucruri, dar pot și să rămână așa”, explică ea. 

O altă mamă afirmă că violența de la școală e considerată o joacă de copii. „Se mai lovesc, dar din joacă”, spune ea. Băiatul o aprobă. „Dacă ceilalți elevi anunță profesorii, ei intervin”, mai adaugă el.

Întregul reportaj poate fi citit aici. 

  

  

Please follow and like us:
Pin Share