Un bărbat din Argeş a sunat la 112, fără a avea o urgenţă, de 31.000 de ori într-un an, anunță STS. Cât timp au pierdut operatorii cu el

Un bărbat din Argeş a sunat la 112, fără a avea o urgenţă, de 31.000 de ori într-un an, anunță STS. Cât timp au pierdut operatorii cu el

Un argeșean a sunat, în 2023, nejustificat la numărul unic de urgenţe 112 de aproape 31.000 de ori, folosind mai multe numere de telefon, anunță duminică, 11 februarie, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), într-un comunicat referitor la aniversarea Zilei 112 și statistica apelurilor primite anul trecut.

„De 20 de ani, 112 este numărul unic pentru urgenţe din România, timp în care au fost preluate peste 300 de milioane de apeluri de către operatorii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Operaţionalizat în 2004, Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU) s-a dovedit o modalitate simplă, eficientă şi rapidă pentru alertarea serviciilor de urgenţă”, a anunțat STS.

Potrivit STS, în anul 2023, operatorii au preluat peste 10 milioane de apeluri, din care 53,82% au reprezentat urgenţe.

„Diferenţa de 46,18% au fost apeluri care nu au necesitat intervenţia agenţiilor: Ambulanţă, Poliţie, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont”, precizează STS.

Potrivit STS, şi în 2023 apelanţii abuzivi au îngreunat activitatea operatorilor şi „au generat un trafic inutil în centrele de preluare a apelurilor 112”.

STS dă exemplu un apelant din judeţul Argeş, care a sunat fără a avea o urgenţă de aproape 31.000 de ori în decursul unui an, de pe mai multe numere de telefon.

Apelurile au presupus un timp de procesare de peste 500.000 de secunde, adică aproape 5 zile de convorbiri continue

STS:

„Este esenţial ca populaţia să conştientizeze că orice apel la 112 care nu este o urgenţă înseamnă secunde preţioase care se pierd în defavoarea tratării unor urgenţe reale, adică pentru a asigura imediat sprijinul pentru cei aflaţi în nevoie”, atrage atenția STS.

Județele unde oamenii sună nejustificat la 112

Judeţul Gorj înregistrează cel mai ridicat procent de apeluri care nu reprezintă o urgenţă, cu 66,79% din totalul apelurilor primite.

Gorj este urmat de judeţul Covasna, cu 63,40%, şi de judeţul Argeş, cu 59,50%, potrivit statisticii STS.

În schimb, un grad ridicat de utilizare corectă a serviciului de urgenţă, raportat la totalul apelurilor preluate la 112, se înregistrează în regiunea Bucureşti-Ilfov.

Pe 11 februarie, în fiecare an, este marcată Ziua Europeană a Numărului de Urgenţă 112, număr unic pentru cele 27 de state membre ale UE la care sună cei care au nevoie de ajutorul agenţiilor specializate de intervenţie: Ambulanţă, Pompieri, SMURD, Poliţie, Jandarmerie. În România, acelaşi număr este apelat şi pentru Salvamont.

Vedeți mai jos statistica apelurilor primite în anul 2023, inclusiv pe județe, transmisă de STS:

  

  

Please follow and like us:
Pin Share