Rusia a închis înscrierile candidaților la alegerile prezidențiale. Vladimir Putin are trei contracandidați, toți prorăzboi

Rusia a închis înscrierile candidaților la alegerile prezidențiale. Vladimir Putin are trei contracandidați, toți prorăzboi

Pe lista de candidați se găsesc, în afară de preşedintele Vladimir Putin, care este aşteptat să câştige, alți trei politicieni care susţin cu războiul Moscovei în Ucraina, relatează Reuters, potrivit News.ro. Boris Nadejdin, candidatul antirăzboi, nu se găsește pe listă, după ce Comisia Electorală i-a interzis acest lucru.

CEC i-a înregistrat pe Vladislav Davankov, vicepreşedinte al Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului) şi membru al grupului parlamentar Noii Oameni, pe Leonid Sluţki, liderul Partidului Liberal Democrat (LDPR), ultranaţionalist şi loial Kremlinului, şi pe candidatul Partidului Comunist, Nikolai Haritonov.

Lista nu îl include pe candidatul rus antirăzboi Boris Nadejdin, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) i-a interzis joi să candideze, spunând că a găsit nereguli în strângerea semnăturilor necesare pentru susţinerea candidaturii sale.

Putin, în vârstă de 71 de ani, care a ales să candideze ca independent şi nu din partea partidului de guvernământ Rusia Unită, este liderul autoritar al Rusiei din anul 2000 şi controlează toate pârghiile statului, astfel încât este de aşteptat să câştige cu uşurinţă votul de luna viitoare.

Deşi nimeni nu se aştepta ca Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, care a caracterizat războiul lui Putin în Ucraina drept o „greşeală fatală”, să câştige, criticile sale tranşante i-au surprins pe unii analişti. Kremlinul a declarat că nu îl vede ca pe un rival serios al lui Putin.

Nadejdin a declarat joi că va contesta decizia CEC la Curtea Supremă a Rusiei.

Războiul, pe care Kremlinul îl numeşte o „operaţiune militară specială”, se apropie de sfârşitul celui de-al doilea an şi s-a soldat cu moartea a mii de oameni de ambele părţi, a strămutat milioane de ucraineni şi a transformat zeci de oraşe şi sate în ruine.

Vladimir Putin și-a anunțat nominalizarea la candidatura pentru președinție pentru un al cincilea mandat pe 8 decembrie, iar pe 18 decembrie a depus documente la Comisia Electorală Centrală.

Pentru Putin, va fi a cincea oară când ia parte la alegeri, în cariera lui politică. Înainte de acestea, a fost ales șef de stat de patru ori (2000, 2004, 2012, 2018), iar cel mai bun rezultat a fost datează din 2018, când a primit 76,69% ​​din voturi.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *