Franța nu va mai acorda cetățenie la naștere celor din Mayotte, în încercarea de a reduce migrația

Franța nu va mai acorda cetățenie la naștere celor din Mayotte, în încercarea de a reduce migrația

Copiii imigranţilor născuţi în Mayotte, teritoriu francez de peste mări situat între Madagascar şi continentul african, nu vor mai deveni automat cetăţeni francezi, a anunţat sâmbătă seara ministrul de interne Gerald Darmanin, relatează Reuters, potrivit News.ro.

„Nu va mai fi posibil să devii francez dacă nu eşti copilul unor părinţi francezi”, le-a declarat Darmanin jurnaliştilor la sosirea sa pe insulă, anunţând eliminarea cetăţeniei prin naştere în acest teritoriu – o premieră în istoria recentă a Franţei.

Situată în apropierea insulelor Comoro, sărace, în largul coastei Africii de Est, fosta colonie franceză a devenit centrul unor tulburări sociale puternice, mulţi locuitori acuzând imigraţia ilegală pentru deteriorarea condiţiilor de trai.

Mult mai săracă decât Franţa continentală, Mayotte este zguduită de zeci de ani de violenţe între bande şi tulburări sociale. Situaţia s-a înrăutăţit recent pe fondul unei penurii de apă.

Din ianuarie, locuitorii insulei au organizat greve şi au ridicat baraje rutiere pentru a protesta faţă de ceea ce ei spun că sunt condiţii de trai inacceptabile, paralizând mari părţi din infrastructura locală.

Reforma, despre care Darmanin a spus că a fost ideea preşedintelui francez Emmanuel Macron, va necesita o modificare a Constituţiei.

Ea vine la mai puţin de trei săptămâni după ce cea mai înaltă instanţă din Franţa a eliminat părţi mari ale unei noi legi a imigraţiei, care era menită să înăsprească accesul străinilor la ajutoarele sociale şi să limiteze numărul de noi sosiri în ţară.

Imigraţia este un subiect fierbinte în Franţa, unul dintre bastioanele europene ale partidelor de extremă dreapta, cu discurs antiimigraţie.

Darmanin a declarat totuşi că „nu se pune problema de a face acest lucru pentru alte teritorii ale republicii”.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *