Numărul cazurilor de gripă a scăzut cu 15 la sută în ultima săptămână. Alexandru Rafila: „Până la sfîrşitul lunii februarie vom ajunge la nişte valori gestionabile”

Numărul cazurilor de gripă a scăzut cu 15 la sută în ultima săptămână. Alexandru Rafila: „Până la sfîrşitul lunii februarie vom ajunge la nişte valori gestionabile”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, duminică, la Digi24, că numărul virozelor s-a stabilizat în ultima săptămână și că a scăzut semnificativ numărul cazurilor de gripă, relatează News.ro.

„Numărul de viroze respiratorii s-a stabilizat. Este aproape identic cu cel de săptămâna trecută, iar numărul cazurilor de gripă a scăzut semnificativ, cu 15 la sută. Va începe scăderea numărului de cazuri şi la viroze, la gripă s-a întâmplat deja, iar până la sfîrşitul lunii februarie vom ajunge sper la nişte valori care să fie gestionabile fără probleme”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a precizat că, în ultimii ani, circulaţia intensă a virusurilor gripale, nu doar în România, a avut legătură cu ridicarea restricţiilor anti-Covid.

„Când restricţiile s-au ridicat atunci şi gripa şi-a arătat adevărata faţă. Pe de altă parte, doi-trei ani fără infecţii gripale au dus şi la o scădere a imunităţii populaţiei împotriva virusului gripal, pentru că oamenii nu s-au mai întâlnit cu acest virus”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății consideră că singura soluţie anti-gripă este creşterea acoperirii vaccinale, el precizând că în România nu a existat „o apetenţă deosebită” pentru vaccinare, în condițiile în care „performanța ultimilor ani a fost în jur de 1,5 milioane de doze administrate”.

Totodată, Alexandru Rafila a precizat că numărul de decese din cauza gripei este mult mai mic decât cel înregistrat în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu Covid.

Aproape 8.400 de cazuri de gripă clinică şi 268 de cazuri de gripă confirmată de laborator au fost înregistrate, în săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie, arată cel mai recent raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Totodată, au fost raportate 14 decese noi, la persoane confirmate cu virus gripal.

Din cauza numărului de îmbolnăviri, în România a fost declarată stare de alertă epidemiologică, dar nu s-a impus declararea epidemiei de gripă.  

FOTO: Hepta

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *