Alexander Stubb a câștigat alegerile din Finlanda. Noul președinte este un susținător al Ucrainei cu o poziție dură față de Rusia

Alexander Stubb a câștigat alegerile din Finlanda. Noul președinte este un susținător al Ucrainei cu o poziție dură față de Rusia

Alexander Stubb, candidatul formațiunii de centru-dreapta Coaliția Națională, a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Finlanda, învingându-l pe candidatul liberal al Partidului Verzilor, Pekka Haavisto, într-un scrutin extrem de strâns, relatează Reuters.

După numărarea a 99,7 din buletine de vot, Stubb înregistra 51,6% din voturile finlandezilor, în timp ce Haavisto avea 48,4%, potrivit datelor Ministerul Justiției. Haavisto și-a recunoscut înfrângerea.

Alexander Stubb a fost premier al Finlandei și este un pro-european și un susținător puternic al Ucrainei cu o poziție dură față de Rusia.

Din poziția de președinte, el va fi responsabil pentru securitatea și politica externă a Finlandei, stat care anul trecut a aderat la alianța NATO și care împarte o graniță lungă cu Rusia.

După ce și-a declarat victoria în alegerile de duminică, Stubb a numit alegere drept „cea mai mare onoare” din viața sa. „Sentimentul este calm, umil, dar desigur, în același timp, sunt extrem de fericit și recunoscător că finlandezii au votat într-un număr atât de mare și că pot fi președinte al Republicii Finlanda”, a spus el.

Stubb a câștigat și primul tur de scrutin, pe 28 ianuarie, cu 27,2% din voturi în fața lui Haavisto, cu 25,8%.

Haavisto și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe Stubb. „Cred că Finlanda are acum un președinte bun pentru republică. Alexander Stubb este o persoană cu experiență și competentă pentru această slujbă”, a spus Haavisto.

Votul marchează o nouă eră în Finlanda, care timp de zeci de ani a ales președinți care militau pentru diplomație, în special cu Rusia vecină, și a optat să nu se alăture alianțelor militare, astfel încât să poată reduce tensiunile dintre Moscova și NATO.

Dar finlandezii și-au schimbat viziunea politică după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, într-o întorsătură rapidă care a dus la aderarea rapidă a țării la NATO, în aprilie anul trecut.

Stubb va avea un rol central în definirea politicilor NATO ale Finlandei, preluând în același timp conducerea politicii externe și de securitate în strânsă cooperare cu guvernul și acționând în calitate de comandant șef al forțelor armate.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *