Șeful Pentagonului a fost spitalizat din cauza unei „probleme la vezica urinară”. Lloyd Austin și-a transferat atribuțiile unui adjunct

Șeful Pentagonului a fost spitalizat din cauza unei „probleme la vezica urinară”. Lloyd Austin și-a transferat atribuțiile unui adjunct

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, operat în luna decembrie pentru tratarea unui cancer de prostată, a fost spitalizat duminică, 11 februarie, din cauza unei „probleme urgente la vezica urinară”, a anunțat Pentagonul, relatează The Guardian și agenția Reuters, citată de News.ro.

„În cursul zilei de astăzi (duminică), secretarul Apărării, Lloyd J. Austin III, a fost transportat de echipa sa de securitate la Centrul medical militar național Walter Reed pentru a fi consultat pentru simptome care sugerau o problemă urgentă la vezica urinară. În această seară, după o serie de teste și evaluări, secretarul de stat a fost internat în unitatea de îngrijire critică a Centrului medical militar național Walter Reed pentru îngrijire și monitorizare atentă”, se precizează în anunțul Pentagonului.

„În acest moment, nu este clar cât timp va rămâne spitalizat secretarul Austin. Nu se preconizează că actuala problemă a vezicii urinare îi va modifica recuperarea completă anticipată. Prognosticul său privind cancerul rămâne excelent”, se mai menționează în anunț.

Atribuțiile lui Lloyd Austin au fost transferate către adjuncta sa, Kathleen Hicks, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, într-un comunicat transmis ulterior.

„Secretarul adjunct al apărării și-a preluat funcțiile și îndatoririle. Președintele Statului Major Întrunit, Casa Albă și Congresul au fost notificați”, a transmis Pentagonul.

Austin, în vârstă de 70 de ani, urmează să se deplaseze la Bruxelles pentru o reuniune de miercuri a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina. Nu era clar dacă spitalizarea sa va afecta aceste planuri de călătorie.

La începutul lunii ianuarie, Lloyd Austin a fost criticat de politicienii americani după ce a ieșit la iveală faptul că a fost spitalizat în primele zile ale anului, însă Casa Albă, inclusiv președintele Joe Biden, au fost informați abia după câteva zile despre situaţia acestuia.

Ulterior s-a aflat că Austin a primit atunci îngrijiri în urma unor complicaţii după o intervenţie chirurgicală de cancer de prostată la care fusese supus în decembrie, intervenție pe care a ţinut-o secretă timp de mai multe săptămâni.

Șeful Pentagonului a prezentat ulterior scuze și va depune mărturie în fața Congresului pe 29 februarie în legătură cu acest caz.

De altfel, există trei investigaţii diferite privind comportamentul lui Austin, inclusiv una a biroului Inspectorului General al Pentagonului.Purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională, John Kirby, a declarat atunci că, în timpul spitalizării, participarea lui Austin la afacerile de securitate națională „nu a fost diferită de cea din orice altă zi, cu excepția faptului că el îl informa pe președinte cu privire la opțiuni și era implicat în discuții din spital”.

Președintele Joe Biden a spus, la rândul său, că are încredere în Lloyd Austin, deși a admis că informarea târzie cu privire la starea sa de sănătate a fost o greşeală de judecată.

Apariția acestei situații într-un moment de creștere a tensiunilor globale și de acțiune militară americană împotriva milițiilor susținute de Iran în Irak, Siria și Yemen a provocat îngrijorări cu privire la comunicațiile din cadrul administrației americane.

Secretarul apărării se află imediat după președinte în lanțul de comandă al armatei americane.

Foto: Hepta

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *