Spitalele din România, îngenuncheate de hackeri. 15 unități spitalicești, victima unui atac cibernetic

Spitalele din România, îngenuncheate de hackeri. 15 unități spitalicești, victima unui atac cibernetic

Luni dimineața, un val neașteptat de atacuri cibernetice a lovit sistemul sanitar din România, lăsând în urmă un peisaj descurajator în rândul spitalelor și pacienților. Un număr de 15 spitale nu au reușit să raporteze serviciile medicale, generând întârzieri semnificative și anxietate în rândul pacienților care așteaptă ajutor în camerele de gardă.

Atacul cibernetic, care a avut loc în primele ore ale zilei, a vizat în mod direct infrastructura IT a spitalelor, mai precis, serverele unei companii IT de la care spitalele închiriaseră sisteme pentru gestionarea serviciilor medicale.

Citește și: Panica pentru un spital: hackerii au blocat întreg sistemul

Spitalele din România care au fost atacate de hackeri

Printre unitățile spitalicești afectate, se numără trei instituții de prestigiu din București: Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni. Această situație a provocat o stare de incertitudine cu privire la modul în care se vor raporta și deconta serviciile medicale prestate, în absența unei funcționări normale a sistemului informatic.

Managerul Institutului Marius Nasta a evidențiat gravitatea situației, declarând că numărul mare de pacienți care așteaptă la camera de gardă nu poate fi gestionat eficient, deoarece sistemul informatic nu permite operaționalizarea niciunui serviciu medical. Această incapacitate de a raporta serviciile medicale ar putea avea consecințe financiare semnificative, deoarece, fără înregistrarea corespunzătoare a acestor servicii, spitalele riscă să nu obțină finanțare din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Citește și: România, mai vulnerabilă la atacuri cibernetice decât ai crede: avertismentul experților

Informațiile disponibile momentan nu sunt foarte multe

Deși nu există încă o comunicare oficială care să detalieze amploarea sau originea exactă a atacului, managerii spitalelor afectate au confirmat că sistemele informatice nu sunt operaționale. Această criză subliniază vulnerabilitățile sistemului sanitar în fața amenințărilor cibernetice și necesitatea adoptării unor măsuri de securitate IT mai solide pentru protejarea datelor și a infrastructurii critice.

În acest moment, autoritățile și specialiștii în securitate cibernetică investighează incidentul, încercând să stabilească dimensiunile exacte ale atacului și să elaboreze strategii de recuperare. Între timp, pacienții și personalul medical sunt nevoiți să navigheze prin dificultățile generate de acest atac, sperând la o rezolvare rapidă și eficientă a situației.

Conform datelor obținute de G4Media, atacul vizează sistemul informatic Hipocrate, ce integrează și interconectează toate activitățile medicale dintr-un spital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *