Israelul a eliberat doi ostatici ținuți de Hamas în Rafah, într-o operațiune desfășurată sub acoperirea unui atac aerian

Israelul a eliberat doi ostatici ținuți de Hamas în Rafah, într-o operațiune desfășurată sub acoperirea unui atac aerian

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au eliberat doi ostatici din captivitatea Hamas în urma unei operațiuni care a avut loc luni dimineața devreme, sub acoperirea unui atac aerian, în colaborare cu serviciul de securitate internă Shin Bet și cu Unitatea Specială de Poliție din Rafah, oraș din sudul Fâșiei Gaza, relatează Reuters și The Times of Israel.

Cei doi ostatici eliberați sunt Fernando Simon Marman, în vârstă de 60 de ani, și Louis Hare, de 70 de ani, care fuseseră răpiți pe 7 octombrie din kibbutz-ul Nir Yitzhak, a precizat IDF.

Ei au fost ținuți la etajul al doilea al unei clădiri care a fost străpunsă cu o încărcătură explozivă în timpul raidului, în care au avut loc schimburi intense de focuri, a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Cei doi bărbați au fost transportați la spital și sunt în stare stabilă.

„Sunt foarte fericit să anunț că în această noapte doi ostatici eliberați au aterizat aici, la centrul medical Sheba, cel mai mare spital din Israel. Au fost primiți în camera noastră de urgență și au fost efectuate examinări inițiale de către personalul nostru de urgență, iar starea lor este stabilă și sunt îngrijiți”, a declarat profesorul Arnon Afek, directorul spitalului general Sheba.

„Aceasta a fost o operațiune complexă de salvare sub foc, bazată pe informații sensibile. O operațiune profesionistă și precisă. Este o operațiune pentru care ne-am pregătit și am așteptat condițiile care să facă posibilă desfășurarea ei”, a spus, la rândul său, contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al IDF, adăugând că armata și Shin Bet au lucrat la planurile de salvare „de mult timp”.

Este a doua operațiune de acest fel de succes a Israelului de după 7 octombrie. Prima a fost salvarea soldatului Ori Megidish la sfârșitul lunii octombrie, iar la începutul lunii decembrie, IDF a încercat să salveze un alt ostatic, dar acesta a fost ucis.

Loviturile aeriene au provocat panică în Rafah, unde s-au refugiat mulți dintre locuitorii Fâșiei Gaza după începerea operațiunii terestre a Israelului în enclavă. La ora declanșării loviturilor, mulți oameni dormeau, iar unii s-au temut că Israelul și-a început ofensiva terestră în Rafah, au declarat civilii contactați de Reuters printr-o aplicație de chat.

Avioane, tancuri și nave israeliene au luat parte la lovituri, fiind lovite două moschei și mai multe case, potrivit rezidenților. Oficiali locali din domeniul sănătății au declarat că cel puțin 67 de persoane au fost ucise și alte câteva zeci, rănite, notează Reuters.

Hamas afirmă că atacul asupra orașului Rafah este o continuare a „războiului genocidar” și a încercărilor de strămutare forțată ale Israelul împotriva poporului palestinian.

Operațiunea a avut loc în contextul în care președintele american Joe Biden i-a spus duminică premierului Benjamin Netanyahu că Israelul nu ar trebui să lanseze o operațiune militară în Rafah fără un plan credibil, pentru a asigura siguranța celor aproximativ un milion de persoane care se adăpostesc acolo, a transmis Casa Albă.

Biroul lui Netanyahu a anunțat că a ordonat armatei să elaboreze un plan pentru a evacua Rafah și a distruge patru batalioane Hamas despre care spune că sunt desfășurate acolo.

De asemenea, el a spus că prezența ostaticilor israelieni în captivitatea Hamas este „destul” pentru a justifica prelungirea războiului.

Potrivit datelor Israelului, 132 de persoane sunt în continuare ținute ostatice în Gaza, dar nu este cunoscut numărul celor care mai sunt în viață.

Militanții Hamas au ucis 1.200 de persoane în sudul Israelului și au răpit cel puțin 250 în incursiunea lor din 7 octombrie, potrivit bilanțului israelian. IDF a răspuns cu un atac militar asupra Fâșiei Gaza, care a ucis peste 28.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Foto: Profimedia

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *