Omul din spatele scandalului care a dus la demisia președintei din Ungaria: „Kati ar face orice pentru el”

Omul din spatele scandalului care a dus la demisia președintei din Ungaria: „Kati ar face orice pentru el”

Zoltan Balog, liderului Bisericii Reformate Maghiare, a convins-o pe președinta Katalin Novak să-l grațieze pe fostul director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul centrului, care a abuzat sexual mai mulți băieţi în perioada 2004-2016, potrivit unor surse guvernamentale citate de publicația maghiară RTL, preluată de Hotnews.

Zoltán Balog a fost ministru în 2012 și 2018 și consilier al lui Novák, dar este un confident și un vechi mentor al celei care a devenit președintă a Ungariei în 2022. Despre influența sa și implicarea în decizia de grațiere care au dus la un scandal public, proteste și demisia președintei au scris și publicațiile maghiare Direkt36 și Telex, care au citat mai multe surse independente apropiate guvernului și administrației prezidențiale.

Un fost oficial de rang înalt al guvernului Orbán din cercul lui Novák a aflat că Balog a fost cel care a încurajat-o pe Katalin Novak să-l grațieze pe Endre K. Potrivit surselor, atunci când a izbucnit scandalul grațierii, colegii lui Novák și chiar echipa premierului Viktor Orbán i-au cerut lui Balog o explicație. Episcopul s-a apărat spunând că nu este decizia lui personală.

Grațierea a venit după ce câțiva oameni din conducerea Bisericii Reformate au vrut să-i asigure lui K. Endre, care avea și bune legături reformate în familia sa, o grațiere. Sursele lor spun că Balog s-a deplasat personal la sediul președinției pentru a obține decizia. El este membru al consiliului consultativ al președintelei, dar are o influență asupra deciziilor lui Katalin Novák mult peste poziția sa oficială. „Kati ar face orice pentru el”, spune sursele RTL.

Sursele mai spune că Judit Varga, fosta ministră a justiției care s-a retras din politică din cauza scandalului, nu a susținut grațierea, dar contrasemnat-o întrucât a spus că nu avea un rol decât formal, iar decizia era deja luată. Ea a anunțat că se retrage din viața publică, demisionează din funcția de parlamentar și nu va mai deschide lista Fidesz pentru europarlamentare, la scurt timp după demisia lui Katalin Novak.

Balog nu a avut nicio reacție publică și nu a răspuns întrebărilor presei după izbucnirea scandalului. El era deja implicat în scandal întrucât este cel care propus în 2016 o decorațiune de stat pentru directorului centrului de copii care a fost condamnat pentru pedofilie.

Istoricul scandalului care a zguduit scena politică ungară

Scandalul a izbunict după ce graţierea a fost dezvăluită săptămâna trecută de jurnaliștii de investigație. Partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak, fost ministru al familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban. Mii de persoane au protestat vineri la Budapesta și au cerut demisia președintei.

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat joi că va modifica Constituția pentru a exclude posibilitatea grațierii pedofililor, în urma controversei provocate de Novak.

Sâmbătă, Katalin Novak a anunțat că demisionează din funcția de președinte. „Am făcut o greşeală. Astăzi (n.r. – sâmbătă) este ultima zi în care mă adresez vouă în calitate de preşedinte”, a declarat Katalin Novak, într-un discurs difuzat la televiziunea naţională.

Katalin Novak a fost secretar de stat la Ministerul Familiei și Tineretului în perioada 2014-2020 și ministru fără portofoliu al aceluiași minister în 2020-2021. Între 2017 și 2021, a fost unul dintre vicepreședinții Fidesz, iar din 2018 a fost deputată. În martie 2022, Katalin Novak a devenit prima femeie care a ocupat această funcție protocolară în Ungaria.

Fostul director adjunct al căminului pe care l-a grațiat fusese condamnat la peste 3 ani de închisoare și i-a fost interzis timp de 5 ani să lucreze cu tineri sub 18 ani pentru că a fost complice al directorului căminului în a forța pe unii dintre băieți să-și retragă acuzațiile.

Fostul director a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuzarea sexuală a mai multor băieți minori în perioada 2004-2016.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *