Fostul președinte al Mongoliei râde de Putin, cu o hartă a Imperiului Mongol ce conținea părți din Rusia: „Nu vă faceți griji. Suntem o țară pașnică”

Fostul președinte al Mongoliei râde de Putin, cu o hartă a Imperiului Mongol ce conținea părți din Rusia: „Nu vă faceți griji. Suntem o țară pașnică”

Tsakhia Elbegdorj, președinte al Mongoliei între 2009 și 2017, a încercat astfel să demonteze argumentele folosite de președintele rus, care a folosit varianta sa de istorie pentru a justifica invadarea Ucrainei, scrie Business Insider.

Fostul președinte al Mongoliei l-a ironizat pe președintele rus Vladimir Putin, publicând o hartă a defunctului Imperiu Mongol, care nu numai că era mai mare decât Rusia, dar conținea și teritorii ale Rusiei actuale.

Ironia are legătură cu interviul acordat săptămâna trecută de Putin jurnalistului american Tucker Carlson, în care liderul de la Kremlin a ținut un lung și dezlânat curs de istorie pentru a justifica invadarea Ucrainei.

Experții au spus că o mare parte din viziunea prezentată de Putin nu stă în picioare și că președintele rus a luat pur și simplu din istorie ce i-a convenit, pentru a susține că Ucraina este „un stat artificial” și că Moscova are dreptul la teritoriile din estul și sudul Ucrainei.

Tsakhia Elbegdorj, care a fost președinte al Mongoliei între 2009 și 2017, a mers mai departe decât istoricii și a încercat să îi arate lui Putin de ce nu are dreptate.

El a distribuit, prin urmare, hărți care arătau cât de mare era Imperiul Mongol și faptul că, la un moment dat, acesta încorpora părți din ceea ce este acum Rusia.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>After Putin’s talk. I found Mongolian historic map. Don’t worry. We are a peaceful and free nation🌏 <a href=”https://t.co/w5c2Hr0cQK”>pic.twitter.com/w5c2Hr0cQK</a></p>&mdash; Mongol Tsakhia ELBEGDORJ (@elbegdorj) <a href=”https://twitter.com/elbegdorj/status/1756818696700657935?ref_src=twsrc%5Etfw”>February 11, 2024</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

„După discursul lui Putin, am găsit harta istorică mongolă. Nu vă faceți griji. Suntem o națiune pașnică și liberă”, a scris Elbegdorj.

Imperiul Mongol a fost cândva cel mai mare din lume. Teritoriul său acoperea o mare parte din Eurasia și includea China de astăzi și o parte din Rusia, precum și Ucraina.

Hărțile pe care fostul oficial le-a distribuit arată, de asemenea, cât de mică era Rusia în secolul al XV-lea.

Actualul guvern al Mongoliei nu a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina, deși nici nu a condamnat-o în mod categoric. Dar Elbegdorj a fost vocal în sprijinul său pentru Ucraina.

El a scris în februarie 2023 că „democrațiile lumii trebuie să se adune cu și mai multă hotărâre pentru a declara că libertatea nu este negociabilă și pentru a oferi Ucrainei armele de care are nevoie pentru a învinge”.

„Știu că Putin nu tolerează libertatea”, a adăugat el. „Am stat de vorbă cu el în multe ocazii. El disprețuiește diferențele și competiția. El se teme de o Ucraină liberă. Fiind un narcisist profund, el nu și-ar putea permite să aibă vecini care se bucură de succes și prosperitate”, a spus Elbegdorj.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *