Austria vrea să-și reducă dependența energetică de Moscova printr-o măsură radicală: anularea contractului pe termen lung al OMV cu Gazprom

Austria vrea să-și reducă dependența energetică de Moscova printr-o măsură radicală: anularea contractului pe termen lung al OMV cu Gazprom

Confruntată cu importuri de gaze rusești încă foarte mari, în contextul în care războiul din Ucraina continuă, Austria încearcă să ia măsuri mai radicale, inclusiv să pună capăt contractului pe termen lung prin care compania OMV cumpără gaze de la gigantul rus Gazprom, a anunțat luni, 12 februarie, ministrul austriac al energiei, potrivit agenției Reuters, preluată de Agerpres.

Chiar dacă în mod tradiţional era unul dintre cei mai buni şi mai vechi clienţi ai Moscovei pentru gaze naturale, Austria şi-a înmulţit eforturile destinate reducerii dependenţei de livrările ruseşti, care acoperă încă mai mult de jumătate din necesarul ţării.

Deşi liderii politici, cum ar fi ministrul energiei, Leonore Gewessler (din partea Verzilor), au declarat în mod repetat că Moscova nu mai este un partener de încredere, compania energetică OMV, deţinută parţial de stat, a arătat în mod clar că va continua să cumpere gaze de la Gazprom, conform contractului valabil până în 2040.

Gewessler a explicat că ponderea Rusiei în importurile de gaze ale Austriei a crescut, de fapt, în luna decembrie a anului trecut, ajungând la un nou record de 98%, de la 76% în noiembrie, chiar dacă volumul total al importurilor a scăzut uşor.

„Piaţa şi companiile de energie care fac parte din ea nu-şi îndeplinesc responsabilităţile de a reduce suficient dependenţa de gazele ruseşti. Diversificarea importurilor noastre de gaze avansează mult prea lent”, a afirmat oficialul guvernamental austriac.

Ministerul Energiei a însărcinat think-tank-ul Wifo să realizeze până în vară un studiu privind impactul economic al încheierii contractului şi pericolele menţinerii dependenţei de gazele ruseşti, a mai anunțat Gewessler.

„Trebuie să ne pregătim de renunţarea la contractele pe termen lung ale OMV”, a precizat ea.

Ministrul a mai spus că intenţionează să oblige companiile care vând gaze în Austria să adopte măsuri concrete pentru reducerea ponderii gazelor ruseşti în mixul lor și că va fi analizată baza legală pentru o astfel de solicitare.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *