Egiptul amenință să suspende tratatul de pace cu Israelul, cheia stabilității regionale timp de 50 de ani, dacă asaltul asupra Rafah încalcă „linia roșie”

Egiptul amenință să suspende tratatul de pace cu Israelul, cheia stabilității regionale timp de 50 de ani, dacă asaltul asupra Rafah încalcă „linia roșie”

Cairo a informat Israelul că va suspenda Acordurile de la Camp David, care în anul 1979 au pus capăt îndelungatelor conflicte dintre cele două ţări, dacă statul evreu îi va forţa, printr-o ofensivă militară, pe palestinienii din Fâşia Gaza să treacă graniţa în Egipt, scrie luni, 12 februarie, agenţia spaniolă de presă EFE, citând o sursă egipteană din domeniul securității, potrivit Agerpres.

„Egiptul a informat Israelul asupra suspendării Tratatului de la Camp David dacă Israelul încalcă protocoalele militare şi de securitate ale acestui tratat, care a deschis calea păcii între cele două ţări”, a declarat respectiva sursă de la Cairo, care a vorbit cu condiţia anonimatului.

Aceasta a mai precizat că avertismentul egiptean asupra suspendării tratatului de pace, care a reprezentat piatra de temelie a stabilităţii în regiune timp de aproape o jumătate de secol, a fost transmis după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că a ordonat armatei să se pregătească pentru lansarea unui asalt asupra orașului Rafah, situat în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul.

„Linia roșie”

Oraşul Rafah este ultimul refugiu al palestinienilor strămutaţi de război din restul Fâşiei Gaza.

În zona acestui oraş se află în prezent aproximativ 1,4 milioane de palestinieni, mai mult de jumătate din populaţia enclavei palestiniene în care armata israeliană desfăşoară o ofensivă pentru anihilarea mişcării islamiste Hamas.

„Orice încercare de a-i forţa pe palestinieni să intre în Egipt se va lovi de suspendarea acordului de pace semnat între cele două ţări”, insistă sursa egipteană, care subliniază că o strămutare forţată către Egipt a populaţiei palestiniene din Fâşia Gaza prin acţiuni militare israeliene reprezintă „o linie roşie”.

Potrivit postului saudit al-Arabiya, Egiptul a decis deja limitarea comunicaţiilor de securitate cu Israelul, cu excepţia celor legate de negocierile asupra unui armistiţiu şi schimb de prizonieri între Israel şi Hamas.

Conform aceluiaşi post, oficialii egipteni sunt, în plus, iritaţi de lansarea în Israel a unor informaţii care susţin că autorităţile de la Cairo ar fi de acord cu lansarea unei operaţiuni militare israeliene la Rafah, operaţiune împotriva căreia Egiptul a avertizat în mod repetat.

Ministerul egiptean de Externe a subliniat duminică „necesitatea unirii tuturor eforturilor regionale şi internaţionale pentru a preveni un atac în oraşul palestinian Rafah”.

Citiți și:

Prezența ostaticilor israelieni în captivitatea Hamas este „destul” pentru a justifica prelungirea războiului, spune Netanyahu
Israelul a eliberat doi ostatici ținuți de Hamas în Rafah, într-o operațiune desfășurată sub acoperirea unui atac aerian
Joe Biden schimbă tonul față de Israel și critică aspru ofensiva din Fâșia Gaza: „Răspunsul este excesiv, mulți oameni nevinovați mor de foame”
Netanyahu a cerut armatei un plan militar pentru evacuarea orașului Rafah, ultimul adăpost al refugiaților din Fâșia Gaza
„O catastrofă umanitară”. Tot mai multe avertismente și temeri privind o ofensivă israeliană în Rafah, ultimul refugiu al palestinienilor

Foto: Profimedia Images

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *