Rusia nu mai este considerată principala amenințare pentru Germania. Care sunt primele îngrijorări ale germanilor

Rusia nu mai este considerată principala amenințare pentru Germania. Care sunt primele îngrijorări ale germanilor

Migrația și radicalismul islamic sunt văzute drept principalele amenințări de către germani, potrivit unui studiu publicat luni înainte de Conferința de Securitate de la Munchen, relatează Politico. Deși era văzută drept principala amenințare pentru Germania în urmă cu un an, Rusia cade acum pe locul 7 în îngrijorările germanilor.

Amenințarea reprezentată de terorismul islamic radical a sărit pe locul doi, comparativ cu locul 16 anul trecut. Migrația în masă ca urmare a războiului sau a schimbărilor climatice, care se situa pe locul al doilea anul trecut, se află acum pe primul loc. Autorii raportului atribuie tendințele atacurilor Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, menționând că sondajul a fost întreprins în octombrie și noiembrie anul trecut.

„Ca și în multe alte țări, atacul terorist al Hamas din 7 octombrie pare să fi provocat o creștere a îngrijorării germane cu privire la terorismul islamic radical”, notează raportul, adăugând că „Germania are acum cel mai înalt nivel de îngrijorare cu privire la migrație dintre țările chestionate.”

Modelul este unul care este vizibil în mai toate țările din G7, grupul celor mai dezvoltate șapte economii ale lumii. Per total, amenințarea reprezentată de Rusia a fost menționată ca principala preocupare în sondajele efectuate la sfârșitul anului 2022 pentru Indicele de securitate pentru Conferința din 2023, dar a scăzut pe locul patru în general un an mai târziu.

Rezultatele vin într-un moment crucial al războiului, în care Ucraina încearcă să atragă sprijin european, în condițiile în care angajamentul Statelor Unite față de efortul de război slăbește din cauza opoziției republicane continue în Congres.

Uniunea Europeană a convenit un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev la începutul acestei luni, dar există deja dovezi că este insuficient, întrucât nevoile financiare ale Ucrainei cresc pe zi ce trece.

În timp ce Ucraina a provocat daune semnificative armatei ruse la începutul războiului, contraofensiva sa din 2023 a înregistrat progrese lente. În încercarea de a reseta strategia militară a țării sale, președintele Volodimir Zelenski l-a înlocuit săptămâna trecută pe comandantul suprem al armatei, Valeri Zalujni, cu Oleksandr Sîrski și a început o remaniere mai amplă a conducerii armate.

Războiul din Ucraina este așteptat să fie subietul dominant al Conferinței de securitate de la Munchen din acest an, care începe vineri și va aduna principalii oficiali din domeniul apărării.

Deși nu a fost confirmat, Zelenski însuși este așteptat să-și facă apariția. Ar fi prima prezență la doi ani după ce a zburat la Munchen pentru a face o cerere disperată pentru ajutor internațional la o conferință care a avut loc cu doar câteva zile înainte de debutul invaziei pe scară largă a Rusiei.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *