Justiția rusă a dispus arestarea, în absență, a purtătorului de cuvânt al Meta și l-a dat în urmărire internațională

Justiția rusă a dispus arestarea, în absență, a purtătorului de cuvânt al Meta și l-a dat în urmărire internațională

Un tribunal din Moscova a anunțat luni, 12 februarie, că a ordonat arestarea în absență a purtătorului de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, pentru două luni, în așteptarea procesului care i-a fost intentat în urma unei de acuzații legate de terorism, scrie Reuters.

Rusia a devenit din ce în ce mai ostilă față de Meta după ce Moscova și-a trimis armata în Ucraina în februarie 2022. Principalele platforme de socializare ale companiei americane conduse de Mark Zuckerberg – Facebook și Instagram – au fost ambele interzise la scurt timp după începerea conflictului, iar Meta a fost ulterior găsită vinovată de „activități extremiste” în Rusia.

Ministerul de Interne al Rusiei a deschis o anchetă penală asupra lui Stone la sfârșitul anului trecut, fără a dezvălui acuzațiile care i se aduc.

Luni, Tribunalul districtual Basmanny din Moscova a precizat că Stone a fost acuzat de „promovarea activităților teroriste, îndemnuri publice la activități teroriste, justificarea publică a terorismului sau a propagandei legate de teroris și de îndemnuri publice la activități extremiste”.

Instanța a mai anunțat că Stone a fost adăugat pe lista persoanelor date în urmărire atât în Rusia, cât și la nivel internațional.

Meta nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea Reuters, în timp ce Stone a refuzat să comenteze.

În martie 2022, Comitetul rus de Investigații a declarat că a deschis o anchetă penală cu privire la „acțiunile ilegale ale angajaților Meta” și l-a menționat pe Stone, afirmând că acesta „a ridicat pe platformele sale interdicția de a fi lansate apeluri la violență împotriva armatei ruse ” și că, astfel, incita la „activități extremiste”.

Citiți și:

Rusia l-a plasat pe purtătorul de cuvânt al Meta pe lista persoanelor căutate. Autoritățile nu au precizat de ce fapte îl acuză
Justiția rusă a ordonat arestarea purtătorului de cuvânt al Meta, pentru „încurajarea activităților teroriste”. Riscă 20 de ani de închisoare

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *