Noul președinte al Finlandei anunță că nu vor exista relații politice cu Rusia până la sfârșitul războiului din Ucraina

Noul președinte al Finlandei anunță că nu vor exista relații politice cu Rusia până la sfârșitul războiului din Ucraina

Președintele ales al Finlandei, Alexander Stubb, a declarat luni, 12 februarie, că țara sa nu va avea legături la nivel înalt cu Rusia până când Kremlinul nu va pune capăt războiului din Ucraina, informează publicația rusă independentă The Moscow Times.

Relațiile dintre Moscova și Helsinki s-au deteriorat brusc după invadarea Ucrainei, în februarie 2022, ceea ce a determinat Finlanda să renunțe la decenii de nealiniere militară și să adere la NATO.

„Nu avem o relație politică în acest moment cu Rusia”, a declarat Stubb, adăugând că relațiile „practice” ruso-finlandeze, cum ar fi contactul între diplomați și serviciile de frontieră, sunt cele care încă mai funcționează.

„Nu văd o îmbunătățire a acestei relații în viitorul apropiat, motivul fiind că nu putem avea o relație până când Rusia nu-și oprește războiul”, a adăugat Stubb, în cadrul unei conferințe de presă transmisă de postul național de televiziune Yle.

Stubb, care a fost ales să fie următorul președinte al Finlandei în urma celui de-al doilea tur de scrutin desfășurat duminică, își va prelua funcția pe data de 1 martie.

Kremlinul a anunțat anterior în cursul zilei de luni că președintele rus Vladimir Putin nu intenționează să-l felicite pe Stubb pentru victoria lui în alegeri, deoarece Finlanda se numără printre țările pe care Moscova le consideră „neprietenoase”.

Când a fost întrebat despre politica guvernului finlandez față de Rusia, Stubb le-a răspuns reporterilor: „În termeni foarte simpli, rămânem alături de Ucraina, rămânem alături de Uniunea Europeană și, bineînțeles, de NATO.”

Rusia, care are o graniță de 1.340 de kilometri cu Finlanda, a avertizat prompt cu privire la luarea unor „contramăsuri” după ce Helsinki a aderat la NATO, în aprilie 2023.

Finlanda și-a închis granița cu Rusia la sfârșitul anului trecut, acuzând Moscova că orchestrează un aflux de solicitanți de azil, care vin din Africa și Orientul Mijlociu.

Citiți și:

Alexander Stubb a câștigat alegerile din Finlanda. Noul președinte este un susținător al Ucrainei, cu o poziție dură față de Rusia

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Please follow and like us:
Pin Share