SUA se opun unei ofensive israeliene „pe scară largă” asupra orașului Rafah, fără un plan pentru protejarea civililor, anunță Departamentul de Stat

SUA se opun unei ofensive israeliene „pe scară largă” asupra orașului Rafah, fără un plan pentru protejarea civililor, anunță Departamentul de Stat

Statele Unite nu consideră că recentele bombardamente israeliene asupra orașului Rafah din Fâșia Gaza, aflat la granița cu Egiptul, semnalează „lansarea unei ofensive pe scară largă”, lucru pe care SUA nu îl vor susține până când nu va exista un plan pentru protejarea oamenilor strămutați în această zonă, relatează CNN.

„Ei (israelienii, n.r.) au efectuat atacuri aeriene asupra Rafah chiar din primele zile ale campaniei din Gaza”, a declarat luni, 12 februarie, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

El a reiterat că SUA nu sprijină „o campanie militară în Rafah” atâta timp cât Israelul „nu poate să țină cont în mod corespunzător de cele 1,1 milioane de oameni, conform unor estimări, care se află astăzi în Rafah, dintre care unii sunt deja refugiați, iar alții au fost strămutați de mai multe ori”.

Miller a mai afirmat că rata victimelor este „încă mult prea mare” în Gaza, dar a susținut că numărul civililor uciși a scăzut în ultima lună și că SUA și-au folosit pârghiile pentru a influența în acest sens guvernul israelian.

Săptămâna trecută, premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei să planifice „evacuarea populației” din Rafah, potrivit biroului său. Miller a declarat că SUA așteaptă cu nerăbdare să examineze și să fie informate cu privire la această strategie.

„Fără un astfel de plan care să fie credibil și pe care să îl poată executa, nu susținem continuarea unei operațiuni militare pe scară largă acolo”, a precizat Miller.

Tot luni, șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a sugerat Statelor Unite să livreze mai puţine arme Israelului dacă sunt de părere că există prea mulți morţi în rândul populației civile palestiniene din Gaza.

„Dacă credeţi că sunt ucişi prea mulţi oameni, poate ar trebui să oferiţi mai puţine arme, pentru a preveni uciderea atâtor oameni. Nu este logic?”, a declarat Borrell în fața reporterilor, referindu-se la declaraţiile anterioare ale preşedintelui american Joe Biden, care consideră „excesivă” riposta israeliană din enclava palestiniană.

Ofensiva israeliană s-a soldat până acum cu peste 28.000 de morţi în Fâşia Gaza, majoritatea civili și femei, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Sănătăţii controlat de Hamas, care a anunţat luni că 164 de persoane au fost ucise doar în ultimele 24 de ore.

Citiți și:

Josep Borrell sugerează SUA să livreze mai puține arme Israelului și îl critică dur pe Netanyahu: „Vor să-i evacueze pe palestinieni? Unde? Pe lună?”
Egiptul amenință să suspende tratatul de pace cu Israelul, cheia stabilității regionale timp de 50 de ani, dacă asaltul asupra Rafah încalcă „linia roșie”
Joe Biden schimbă tonul față de Israel și critică aspru ofensiva din Fâșia Gaza: „Răspunsul este excesiv, mulți oameni nevinovați mor de foame”
Netanyahu a cerut armatei un plan militar pentru evacuarea orașului Rafah, ultimul adăpost al refugiaților din Fâșia Gaza
Prezența ostaticilor israelieni în captivitatea Hamas este „destul” pentru a justifica prelungirea războiului, spune Netanyahu

Foto: Profimedia Images

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *