Franța a trimis Libanului o propunere de plan privind încheierea ostilităților cu Israelul pentru a preveni un conflict „care riscă să scape de sub control”– Reuters

Franța a trimis Libanului o propunere de plan privind încheierea ostilităților cu Israelul pentru a preveni un conflict „care riscă să scape de sub control”– Reuters

Propunerea scrisă trimisă de Franța către Liban cuprinde, pe lângă un armistițiu cu Israelul și rezolvarea problemei de la granița dintre cele două țări, și retragerea unității de elită a Hezbollah la o distanță de 10 kilometri de frontieră, potrivit unui document consultat de Reuters, relatează News.ro.

Documentul a fost primit săptămâna trecută de premierul libanez Najib Mikati și alți oficiali ai statului de la ministrul francez de externe Stephane Sejourne, au precizat patru înalţi oficiali libanezi şi trei francezi.

Propunerea a fost trimisă guvernelor din Israel și Liban, precum și Hezbollahului, afirmă o sursă diplomatică franceză.

Planul este menit să ducă la oprirea luptelor desfășurate la graniță între armata israeliană și gruparea Hezbollah, susținută de Iran, confruntări care au loc în paralel cu războiul din Fâșia Gaza și care au amplificat temerile privind o posibilă extindere a conflictului la nivel regional.

Obiectivul stabilit în document este acela de a preveni un conflict „care riscă să scape de sub control” și de a se ajunge la „o potenţială încetare a focului, atunci când condiţiile sunt potrivite” și apoi la negocieri legate de stabilirea graniței terestre dintre Israel și Liban, un subiect controversat.

Cele trei etape ale planului

Concret, este vorba despre un plan în trei etape care presupune o dezescaladare de 10 zile a situației, urmată de negocieri la graniță.

În prima etapă, cele două părți ar urma să înceteze operațiunile militare. În etapa a doua, în termen de trei zile, grupurile armate libaneze ar urma să retragă forțele de luptă la cel puțin 10 km nord de frontieră, iar Libanul să înceapă desfășurarea de soldați în sud. În același timp, Israelul ar urma să înceteze survolarea teritoriului libanez.

Al treila pas ar fi ca Libanul și Israelul să reia negocierile privind delimitarea frontierei terestre „într-un mod gradual” și cu sprijinul forței de menținere a păcii a ONU, Forței interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL). Totodată, cele două părți ar urma să se angajeze în negocieri privind o foaie de parcurs pentru a asigura crearea unei zone libere de orice grup armat nestatutar între graniță și râul Litani.

Întrebat de Reuters despre această propunere, Hassan Fadlallah, politician de rang înalt al Hezbollah, a declarat că gruparea nu va discuta „nicio chestiune legată de situația din sud înainte de oprirea agresiunii asupra Gaza”.

Anterior, gruparea a precizat că ar putea sprijini Libanul în negocierea unui acord cu Israel pentru clarificarea statutului zonelor disputate de la graniță în beneficiul Libanului.

Un oficial libanez a declarat că mai multe elemente ale propunerii au stârnit îngrijorare la Beirut, inclusiv cererea ca grupurile armate să demonteze spațiile și instalațiile din apropierea graniței, despre care a spus că a fost formulată vag și ar putea fi folosită pentru a cere acțiuni împotriva instituțiilor civile afiliate Hezbollah.

Parisul și Beirutul au legături vechi. În Liban se află 20.000 de cetățeni și aproximativ 800 de soldaţi francezi în cadrul unei forţe de menţinere a păcii a ONU.

Începând din octombrie 2023, zeci de mii de persoane și-au părăsit locuințele de ambele părți ale frontierei israeliano-libaneze. Aproximativ 200 de persoane, dintre care 170 de luptători Hezbollah, au murit în Liban în urma loviturilor israeliene.

De asemenea, atacurile lansate din Liban au ucis 10 soldați și cinci civili în Israel.

Loviturile au fost limitate la zonele din apropierea graniței, ambele părți afirmând că vor să evite un război total.

Foto: Profimedia

  

  

Please follow and like us:
Pin Share