Liderul republican din Camera Reprezentanților respinge preventiv pachetul de ajutor militar pentru Ucraina și Israel

Liderul republican din Camera Reprezentanților respinge preventiv pachetul de ajutor militar pentru Ucraina și Israel

Pentagonul a declarat că Ucraina are nevoie urgentă de acest ajutor și că riscă să rămână fără muniție, scrie Washington Post.

Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, a respins preventiv pachetul legislativ care include ajutorul militar pentru Ucraina și Israel, spunând că acesta nu include măsuri suficiente de protecție a frontierei – o condiție impusă de conservatori.

Legislația urmează să fie supusă votului Senatului, dar are șanse minime să treacă de votul Camerei, unde republicanii au majoritate.

„America merită mai mult decât status quo-ul Senatului”, a spus Johnson, care a spus că camera inferioară a Congresului va lucra la propria versiune a legislației.

Declarația lui Johnson vine după ce el și alți lideri ai Camerei au contribuit la îngroparea unei versiuni anterioare a legislației care includea măsuri radicale de securitate la frontieră, precum și alte reforme.

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina și Israel este cerut insistent de Casa Albă, care a solicitat fondurile în octombrie, la scurt timp după ce Israelul a fost atacat de Hamas. Problema Ucrainei este și mai serioasă, Kievul aflându-se în acest moment într-o criză de muniție și echipament militar, în fața unei Rusii mult mai bine echipate.

Pentagonul a declarat că Ucraina are nevoie urgentă de acest ajutor și că riscă să rămână fără muniție.

Republicanii, inclusiv Johnson, au cerut noi măsuri de securitate la frontieră, dar apoi au abandonat acordul bipartizan, pe fondul opoziției fostului președinte Donald Trump. Criticii lui Trump spun că Partidul Republican dorește acum să blocheze orice acord, pentru a ajuta campania electorală a fostului președinte, care marșează pe criza migrației de la granița de sud.

Finanțarea Ucrainei a devenit oricum nepopulară în rândul alegătorilor Partidului Republican, iar Trump a declarat la un miting recent că ar încuraja Rusia să facă „ce naiba vrea” cu statele NATO despre care consideră că nu cheltuiesc suficienți bani pentru apărare.

Democrații iau acum în calcul o procedură legislativă care l-ar putea ocoli pe Johnson, în cazul în care Senatul va aproba legislația, dar tot vor avea nevoie de votul unui număr de legiuitori republicani.

Dincolo de cele 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina și 14 miliarde de dolari pentru Israel, legislația privind securitatea națională include, de asemenea, peste 9 miliarde de dolari în asistență umanitară pentru Gaza, Ucraina și alte țări, și alocă aproape 5 miliarde de dolari pentru aliații din Indo-Pacific, inclusiv Taiwan.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share