Marți, 13. De ce se tem românii de această zi? Superstițiile din spatele acestei date: este sau nu o zi cu ghinion

Marți, 13. De ce se tem românii de această zi? Superstițiile din spatele acestei date: este sau nu o zi cu ghinion

Acest fenomen este similar celui întâlnit în alte culturi, în care vineri, 13, este, spre exemplu, asociată cu nenorocul. Însă, pentru români, marți, 13, este ziua considerată mai degrabă nefastă, iar credințele care stau în spatele acestei superstiții au rădăcini adânci în tradiția populară și în credințele ancestrale, relatează Știri Diaspora.

Din câte se pare, superstiția legată de ziua de marți, 13, provine dintr-o combinație de credințe religioase și tradiții populare.

Marțea este asociată cu planeta Marte, care, în mitologia romană, este zeul războiului, iar în mitologia greacă, Ares. Marte este adesea asociat cu violența și nefericirea. Acest aspect, împreună cu faptul că 13 este considerat un număr cu ghinion în multe culturi, contribuie la percepția negativă asupra acestei zile.

Ce nu trebuie să faci marțea

În plus, există și alte credințe populare care contribuie la stigmatizarea acestei zile. Unele tradiții susțin că marți este o zi nepotrivită pentru începerea unor proiecte sau călătorii, deoarece este asociată cu evenimente nefericite. De asemenea, există și o legendă care spune că trădarea lui Iuda, care a dus la crucificarea lui Isus, ar fi avut loc într-o zi de marți, ceea ce accentuează asocierea negativă a acestei zile în tradiția creștină.

Această superstiție este încă puternică în România și influențează comportamentul și deciziile oamenilor. Astfel, mulți oameni evită să facă planuri importante în această zi și preferă să stea departe de situațiile potențial periculoase sau stresante. Există chiar și cazuri în care oamenii evită să călătorească sau să iasă din casă în ziua de marți, 13, din frica de a nu atrage nenorocul.

Cu toate acestea, există și sceptici care consideră această superstiție drept o simplă tradiție fără bază reală. Pentru unii, ziua de marți, 13, este doar o altă zi obișnuită în calendar, iar ghinionul este doar o proiecție a temerilor și credințelor personale, mai arată sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *