Octavian Udriște a murit. „Părintele” metroului bucureștean avea 88 de ani

Octavian Udriște a murit. „Părintele” metroului bucureștean avea 88 de ani

Octavian Udriște, considerat „părintele” metroului bucureștean pentru rolul esențial în dezvoltarea transportului pe calea ferată, dar și fost preşedinte al secţiei de rugby din cadrul CS Rapid timp de trei decenii, a murit, luni, la 88 de ani, informează Club Feroviar.

„Luni seară ne-a părăsit inginerul Octavian Udrişte, o minte luminată, specialist în domeniul feroviar, cunoscut drept „părintele metroului bucureştean”. Pe lângă dezvoltarea metroului bucureştean, Octavian Udrişte a fost 30 de ani preşedinte al secţiei de rugby a CS Rapid. A venit la Rapid în 1965 şi a condus secţia de rugby până în 1995”, a transmis CS Rapid într-un comunicat.

În urmă cu peste 60 de ani, Octavian Udriște a devenit primul inginer român autorizat să conducă locomotive diesel.

Cel care la 18 aprilie 2024 ar fi împlinit 89 de ani, a fost unul dintre cei trei factori decisivi în punerea în funcţiune, în 1979, a metroului bucureștean (alături de proiectant şi de Întreprinderea de Vagoane Arad, în prezent Astra Vagoane Călători).

Pentru merite deosebite avute în construirea şi dezvoltarea metroului, Metrorex anunţa, în toamna anului trecut, că staţia Timpuri Noi va fi redenumită şi va primi numele lui Octavian Udrişte.

Născut la Timișoara, într-o familie de feroviari, la a treia generație de feroviari din familie, Octavian Udriște a fost numit director tehnic şi director general al Metroului (1985-1996).

De asemenea, a mai ocupat funcția de director al Institutului de Cercetări în Transporturi Incertrans (1996) şi de director al Departamentului de Transporturi la Siemens România (1997-2005).

FOTO: Club Feroviar

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *