De ce nu poate doborî Armata dronele de atac care ajung în spaţiul naţional. Explicațiile șefului Statului-Major

De ce nu poate doborî Armata dronele de atac care ajung în spaţiul naţional. Explicațiile șefului Statului-Major

Şeful Statului-Major al Armatei, generalul Gheorghiţă Vlad, a spus pentru Europa Liberă că „armata României nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace” din cauza actualei legi și că este necesară schimbarea legislației pentru ca dronele de atac să poată fi doborâte.

„Legislația trebuie adaptată corespunzător. În momentul de față, Armata României nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepțională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție pe care le avem în momentul de față”, a afirmat Gheorghiță Vlad, citat de news.ro.

Concret, până nu se modifică patru legi, Armata nu are posibilitatea legală să folosească armamentul din dotare pe timp de pace, în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție.

„Trebuie modificate Legea Apărării, Legea de organizare și funcționare a Ministerului Apărării Naționale, trebuie aduse ajustări la Legea 122 privind regimul armelor și munițiilor. Avem în vedere o nouă inițiativă legislativă care să ne permită să operăm și pe timp de pace sub auspiciile unei operații militare. Legea 257 privind Combaterea Mijloacelor Aeriene care pătrund neautorizat în spațiul aerian trebuie adaptată noilor provocări, respectiv drone”, a punctat șeful Armatei.

El a mai explicat că, anul trecut, militarii au mai avut un impediment în doborârea dronelor străine, altul decât cel legislativ. „Era un deficit de mijloace. Abia acum a fost semnat contractul cu un furnizor din Coreea de Sud”, a spus generalul Gheorghiţă Vlad. La întrebarea „Adică n-aţi avut proiectile?”, Gheorghiță a răspuns: „Nu am avut sisteme de combatere. Proiectilul este partea sistemului de angajare”.

Ce spune vicepreședintele Comisie pentru Apărare

Vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaţilor, Mihai Fifor, fost ministru al Apărării Naţionale, a susținut pentru Europa Liberă că nu știa că Armata nu are cadrul legislativ pentru a doborî drone străine care intră pe teritoriul României: „Nu ştiam şi nu e treaba mea să ştiu. Dacă MApN cere această lege, sigur, ne vom mobiliza”.

Fostul ministru al Apărării a adăugat că la discuțiile din 6 februarie de la MApN nu s-a dat exemplul Legii privind Combaterea Mijloacelor Aeriene atunci când a venit vorba despre urgenţele legislative invocate de şeful Armatei. S-a vorbit însă despre Legea Apărării Naţionale, a precizat Fifor, care a spus că această lege este strâns legată de noua Strategie de Apărare a Ţării care, potrivit sursei citate, urmează să fie discutată săptămâna viitoare în CSAT.

Toate legile Apărării, dacă vor ajunge la Parlament, pot fi discutate şi votate în procedură de urgenţă, a mai afirmat Fifor.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *