Joburile din tehnologie, încotro? Specialiștii au previziuni sumbre

Joburile din tehnologie, încotro? Specialiștii au previziuni sumbre

Odată cu atingerea punctului culminant al ocupării locurilor de muncă, domeniul tehnologic își pierde din strălucire, fiind martor la concedieri și reduceri de personal.

Viitorul joburilor din tehnologie

Astfel, conform unei analize BBC, angajații din întreaga industrie se întreabă care va fi următorul lor pas.

Michael relatează că s-a alăturat companiei Big Tech în primăvara anului 2021 cu gândul să se măsoare cu cei mai buni ingineri de software din lume: „Ei se ocupă de proiecte extrem de complexe: când te alături echipei lor, te aștepți să fii în mijlocul celor mai buni. Simți că lucrezi într-un loc unde valoarea ta ca profesionist crește.”

Inițial, decizia sa a fost una bună. Michael a lucrat la funcționalități cu impact major, testându-și abilitățile în fața dezvoltatorilor experimentați. Avantajele au fost, de asemenea, evidente.

„Era o companie tipică Big Tech, oferind beneficii imense și un echilibru excelent între viața profesională și cea personală”, explică el.

„Comparativ cu fostele mele locuri de muncă, a fost o schimbare majoră: mâncare gratuită, beneficii de wellness și asigurare medicală. Și oamenii erau extraordinari – mediul de lucru era plăcut, chiar dacă uneori părea un pic ca un cult”.

Vezi și: INTERVIU Cum este percepută tăcerea în tehnologie. După ce a lucrat la Google, Lauren Celenza vine în România pentru a ne învăța să ascultăm în lumea haotică modernă

Dar primul semn că lucrurile se schimbă a apărut în martie 2022. Odată cu încetinirea economică, serviciul gratuit de spălătorie a fost eliminat. În curând, au urmat și alte tăieri – ora cinei pentru angajații care lucrau peste program a fost modificată, intrând în conflict cu ultimul transport gratuit care pleca de pe campusul din New York. Angajații au fost puși în situația de a alege între mâncare gratuită și un mijloc de transport către casă.

„Oamenii s-au plâns – în special cei mai tineri. Era un mediu extrem de răsfățat”.

Meta, Alphabet, Amazon, în declin

Câteva luni mai târziu, reducerile de beneficii au fost urmate de concedieri – Michael a fost printre cei 11.000 de angajați concediați în noiembrie același an, în contextul unei încetiniri mai ample în domeniul tehnologic și a disponibilizărilor din întreaga industrie. Următorul său pas a fost să părăsească complet Big Tech. Acum lucrează în domeniul finanțelor mari, pentru o bancă de investiții de talie mare. Este un loc de muncă care continuă să ofere proiecte interesante, afirmă Michael, și simte că are o mai mare siguranță în privința locului de muncă.

„Dacă m-ați fi întrebat anterior, v-aș fi spus că voi rămâne în continuare într-o altă companie FAANG. Dar există și o lume în afara Big Tech”.

Până recent, pozițiile din domeniul tehnologic – în special la marile companii precum Meta, Alphabet și Amazon – erau adesea considerate cele mai atrăgătoare locuri de muncă disponibile, oferind salarii cu șase cifre, beneficii generoase și perspective în ceea ce privește inovația. Dar, începând cu vara anului 2022, sectorul a fost lovit de concedieri și incertitudini. În unele cazuri, liderii au luat măsuri drastice chiar și în ceea ce privește munca de la distanță, transformând întoarcerea la birou într-o problemă disciplinară.

O recuperare pare să fie îndepărtată. Conform trackerului Layoffs.fyi, 23.670 de angajați au fost concediați în 85 de companii tehnologice doar în ianuarie 2024, inclusiv Microsoft, Amazon, eBay și Google. Aceasta înseamnă că unii angajați încep să caute oportunități de angajare în afara sectorului în care anterior concurau pentru a lucra.

Vezi și: UE promite să devină mai dură cu privire la încălcările de confidențialitate ale Big Tech: cum vrea să pună tunurile pe Facebook, Google, Amazon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *