Consiliul Concurenţei investighează mai multe bănci, iar sancţiunile pot fi de zeci sau sute de milioane de euro. Când este așteptată decizia

Consiliul Concurenţei investighează mai multe bănci, iar sancţiunile pot fi de zeci sau sute de milioane de euro. Când este așteptată decizia

Una dintre preocupările majore ale Consiliului Concurenței în acest an este să încheie două anchete în ceea ce privește băncile din România, mai precis raportările legate de Biroul de Credit și posibila colaborare între băncile care influențează ROBOR-ul, a anunțat marți, 13 februarie, Bogdan Chriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Răspunsul este așteptat spre finalul anului, iar sancțiunile vor fi semnificative.

„Ne dorim să terminăm investigaţiile pe bănci anul acesta. Avem o investigaţie începută acum doi ani de zile şi una pe care am demarat-o anul trecut. Le vom termina în acelaşi timp, chiar dacă ele au fost începute în perioade diferite. O decizie va veni spre finalul anului. În cazul în care vom da sancţiuni, acestea vor fi mari, de zeci sau sute de milioane de euro”, a spus Chiriţoiu într-o conferință de presă, potrivit Ziarul Financiar.

El a adăugat că echipele de investigaţie nu au finalizat procesarea tuturor datelor şi emailurilor pe care le-au colectat de la băncile implicate în aceste investigaţii.

Ancheta legată de evoluţia dobânzilor la lei a început în noiembrie 2022, când Autoritatea a descins în birourile a zece bănci care cotează ROBOR-ul, este vorba despre Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România.

Un an mai târziu, în septembrie 2023, Consiliul Concurenţei a descins din nou în birourile băncilor, iar de această dată investigaţia a vizat raportările legate de Biroul de Credit.

Consiliul Concurenței poate face inspecții inopinate la orice companie sau instituție financiară și are dreptul legal să ridice orice probă considerată de folos în anchetă, dacă obține autorizație de la instanță și dacă aceste controale sunt justificate pentru a documenta suspiciunile privind practicile anticoncurențiale.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *