Iranul a lansat pentru prima dată două rachete balistice cu „o rază de acţiune de cel puţin 1.700 de kilometri” de pe o navă de război | VIDEO

Iranul a lansat pentru prima dată două rachete balistice cu „o rază de acţiune de cel puţin 1.700 de kilometri” de pe o navă de război | VIDEO

Teheranul a anunţat marţi, 13 februarie, că a lansat pentru prima dată rachete balistice cu rază lungă de acţiune de pe o navă de război, o nouă etapă în dezvoltarea programului său militar, informează Agerpres preluând AFP.

O navă a Corpului Gărzilor Revoluţionare, armata ideologică a puterii iraniene, „a lansat pentru prima dată rachete balistice” în timp ce se afla în Golful Oman, în Oceanul Indian, a anunţat televiziunea de stat iraniană, care a difuzat imagini ale operaţiunii.

⚡NEW:🇮🇷 Iran Can Now Strike Anywhere in the World For the first time, the IRGC launched a long-range missile from a warship, which they claim allows them to strike any target around the world. The missile traveled 750 km in a test launch before hitting a target in the… pic.twitter.com/9sK5o1M0UI

— Megatron (@Megatron_ron) February 13, 2024

„Navele noastre pot fi prezente oriunde în oceane”

„Lansarea unei rachete balistice cu rază lungă de acţiune de pe o navă a fost realizată cu succes”, a declarat comandantul Corpului Gărzilor Revoluţionare, Hossein Salami.

„Navele noastre pot fi prezente oriunde în oceane. Nu există un loc sigur pentru puterile care vor să ne ameninţe securitatea”, a adăugat el.

Televiziunea de stat iraniană a transmis că cele două rachete lansate de pe nava Shahid Mahdavi aveau „o rază de acţiune de cel puţin 1.700 de kilometri” şi au ajuns într-o zonă deşertică din centrul Iranului.

Iranul a simulat și un atac cu rachete asupra unei baze aeriene israeliene de lângă Tel Aviv

Dezvoltarea susţinută a arsenalului de rachete iranian reprezintă un motiv de îngrijorare pentru multe ţări, în primul rând Statele Unite şi Israel, acesta din urma temându-se că teritoriul său ar putea fi atins de armele Iranului.

Corpul Gărzilor Revoluţionare a anunţat, de asemenea, că a efectuat marţi un exerciţiu care simulează un atac cu rachete sol-sol asupra bazei aeriene israeliene Palmachim, la sud de Tel Aviv.

Potrivit televiziunii de stat, Palmachim este „principala bază care găzduieşte avioanele F-35 ale regimului sionist”.

Iranul, care nu recunoaşte Israelul, se prezintă ca fiind unul dintre principalii susţinători ai grupării islamiste Hamas de la începutul războiului din Gaza, declanşat pe 7 octombrie de un atac fără precedent al mişcării palestiniene în sudul Israelului.

Teheranul îi sprijină, de asemenea, pe rebelii houthi din Yemen, care au vizat nave de transport în Marea Roşie şi Golful Aden din noiembrie, declanşând atacuri americane şi britanice ca represalii.

Foto: Profimedia Images

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *