Alcatrazul Americii Centrale. Cum arată închisoarea din El Salvador unde deținuții nu văd lumina zilei și nu primesc telefoane sau vizite

Alcatrazul Americii Centrale. Cum arată închisoarea din El Salvador unde deținuții nu văd lumina zilei și nu primesc telefoane sau vizite

Publicația spaniolă El País a vizitat Centrul de detenție pentru terorism, închisoarea de maximă securitate pe care președintele El Salvadorului, Nayib Bukele, a inaugurat-o în urmă cu un an, pe fondul războiului început împotriva bandelor criminale. 

„Aici nu se întunecă niciodată. Lumina artificială luminează celulele și curtea interioară 24 de ore pe zi. Deținuții dorm pe paturi de tablă, îngrămădite până la tavan. O cameră cu circuit închis îi supraveghează ca un zeu tăcut. Mănâncă fasole și orez cu mâinile, deoarece furculițele și cuțitele ar putea deveni arme mortale”, își începe reportajul jurnalistul Juan Diego Quesada. 

„Este imposibil de scăpat”

Interiorul centrului de detenție, februarie 2024 / Profimedia

Acesta a vizitat Centrul de detenție pentru terorism (Cecot), închisoarea de maximă securitate din El Salvador, numită și Alcatrazul Americii Centrale, care a fost deschis în urmă cu doar un an. Este proiectul cu care se laudă Nayib Bukele, președintele El Salvadorului, care în 20 de luni a declarat război total celor două bande principale, Mara Salvatrucha (MS-13) și Barrio 18. Practic, armata a ieșit în stradă, libertățile constituționale au fost suspendate ca în timpul războaielor și au fost arestate peste 70.000 de persoane, scrie El Pais. Duminica trecută, acesta a mai câștigat un mandat cu 85% din voturi. Bukele le-a promis cetățenilor o rată a infracționalității la nivelul celei din Canada și a reușit să ajungă de la națiunea cu cea mai mare rată a omuciderilor din lume la una dintre cele mai scăzute din regiune. 

Președintele Nayib Bukele / Hepta

Guvernul a început o campanie de imagine cu videoclipuri extrem de bine filmate cu închisoarea. „Este imposibil de scăpat. Acești psihopați își vor petrece întreaga viață aici, în spatele gratiilor”, a spus pentru El Pais directorul închisorii, care nu a vrut să își dezvăluie numele. 

Fotografie a Centrului de detenție publicată de biroul de presă al președintelui El Salvador, martie 2023 / Profimedia

Toți funcționarii au, de altfel, fețele acoperite. La intrare, oricine trece printr-o percheziție completă și printr-un control de securitate cu raze X. Închisoarea are opt module și, deși autoritățile nu spun care este numărul oficial al celor închiși, capacitatea locului este de 40.000 de persoane. 

„Niciunul dintre cei care au intrat în cătușe nu a mai văzut vreodată lumina zilei. Doar un torent de aer se infiltrează printr-o deschizătură în tavan; este imposibil să te urci până la el pe pereții netezi. În spatele gratiilor se află cei mai periculoși deținuți din țară. Unii sunt asasini cu zeci de crime la activ, care execută pedepse de 700 de ani”, mai scrie jurnalistul spaniol. 

Exteriorul Centrului de detenție / Profimedia

Închisoarea e înconjurată de patru ziduri de 60 de centimetri grosime și înalte de trei metri, cu sârmă ghimpată în vârf. Deținuții nu au voie să primească telefoane sau vizite. 

  

  

Please follow and like us:
Pin Share