1500 eurós támogatást kaptak a paradicsomprogramban részt vevő gazdák

1500 eurós támogatást kaptak a paradicsomprogramban részt vevő gazdák

A paradicsomtermesztési programmal az állam a zöldségnek a szezonon kívüli termesztését ösztönzi, évente 3000 eurós támogatást biztosítva a legkevesebb 10 áras, védett térben történő termesztésért. Ez a gyakorlatban fóliasátras termesztést jelent.

Két ciklusban történik a termesztés, az elsőben télen palántáznak a gazdák és legkésőbb június végéig értékesíteniük kell termést, a második ciklusban termesztett zöldséget pedig az október végétől január végéig tartó időszakban kell eladják.

A termésmennyiségre vonatkozóan is van egy követelmény, aminek meg kell feleljenek a gazdák a támogatásért cserébe: négyzetméterenként legalább 3 kilogramm paradicsomot kell termesszenek, tehát a 10 áras területen el kell érjék a 3000 kilogrammos mennyiséget.

Kilencen teljesítették a feltételeket

Hargita megyében idén 9 paradicsomtermesztő vállalta és teljesítette ezeket a feltételeket, számukra szerdán utalta a támogatás második részletét, azaz fejenként 1500 eurót a megyei mezőgazdasági igazgatóság. A juttatást korábban de minimis támogatásként kapták a paradicsomtermesztők, ám idén ez megváltozott:

az első részletet még ugyan de minimis juttatásként kapták meg, a most folyósított 1500 euró értékű részletet viszont már az Ukrajnában zajló háború negatív gazdasági hatásait kompenzáló támogatásként

– tudtuk meg Romfeld Zsolttól, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől.

A program iránt egyébként stabil az érdeklődés Hargita megyében, és ugyan a résztvevők száma nem túl nagy, tavalyhoz képest idén kettővel több termesztő kapott támogatást. A termesztők száma egyébként ciklusonként is változik. Noha mindkettőben vannak költségeik,

fontos szempont számukra a mérlegelésnél, hogy a hideg időszakban történő palántázáskor jelentősek a fűtésköltségek,

hiszen akkor még érzékeny a növény, az érés idején viszont már nem annyira kényes, így akkor nem muszáj annyira magas hőmérsékletet biztosítani a fóliasátorban – tudtuk meg Romfeld Zsolttól.

Please follow and like us:
Pin Share