Fiul lui Slobodan Miloșevici a dezvelit, la Moscova, un monument dedicat fostului lider sârb inculpat pentru crime împotriva umanității

Acuzat că face parte dintr-o rețea sârbă de crimă organizată și fugit la Moscova, Marko Miloșevici a participat la dezvelirea statuii tătălui său, relatează Blic.

Statuia de doi metri a fost creată de artistul sârb Dragan Radenovici, membru al Academiei Ruse de Arte Dragan. Sculptura a fost adusă în Rusia cu avionul, unde a fost întâmpinată motocicliștii ultranaționaliști „Lupi Nopții”.

pic.twitter.com/FqKQOWeEC4

— ScepanCar (@ScepanCar) May 14, 2023

Monumentul, scriu mass-media ruse, este „primul din istorie al lui Slobodan Miloșevici” și a fost instalat în Piața Europei din centrul capitalei.

Marko Miloșevici, prima apariție după două decenii

La dezvelire, a participat Marko Miloșevici, fiul fostului lider sârb inculat pentru crime împotriva umanității. A fost prima sa apariție publică în peste 20 de ani.

A fugit în Rusia, după răsturnarea regimului tatălui său, în octombrie 2000. A primit azil politic, în 2008.

În iunie 2007, justiţia sârbă a emis un mandat de arestare internaţional lui Marko și a mamei sale, Mira (decedată în 2019), sub acuzația că ar avea legătură cu o rețea de crimă organizată. Dacă se întoarce în țară ar fi arestat.

„Vom câștiga”

În compania lui Aleksandr Zaldostanov, liderului „Lupilor Nopții”, aflat sub incidența sancțiunilor UE pentru sprijinirea agresiunii ruse, Miloșevici jr a spus că „Serbia a fost „o repetiție a ceea ce s-a întâmplat cu Rusia și ce se întâmplă acum în Ucraina”.

Din păcate, am pierdut bătălia, dar nu am pierdut războiul. Rușii au învățat o lecție din greșelile noastre și din soarta noastră. Vom câștiga!

Marko Miloșevici:

Pojavio se snimak Marka Miloševića na otkrivanju Miloševićevog spomenika u Moskvi. Tu je sa Putinovim Noćnim vukovima, koji su bliski i Vulinu.Nadam se da će Beograd zatražiti od Rusije da isporuči lice za kojim je raspisana crvena Interpola poternica. Posle 23 godine! pic.twitter.com/DJXAyoT8Nr

— Kosta Konstantinović ???? (@KostaKonstan) June 13, 2023

Slobodan Miloșevici a fost inculpat pentru mai mult de 60 de capete de acuzare pentru crimele din războaiele din Bosnia- Herzegovina, Croația și provincia Kosovo, în anii ’90, printre care și masacrarea a peste 8.000 de bosniaci în orașul Srebrenica, în 1995.

Milosevic a fost arestat pe 1 aprilie 2001, la șase luni după ce regimul sau fusese înlăturat de la putere, în octombrie 2000. A fost predat Tribunalului pentru crime de război al ONU în iunie 2001.

În 2006, el a fost găsit mort în celula sa de la centrul de detenţie al Tribunalului Penal Internaţional pentru ex-Iugoslavia, la Haga,

Pe 23 martie, Curtea Internațională de la Haga a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, considerat respnsabil pentru crimele comise în Ucraina în timpul războiului.

Please follow and like us:
Pin Share