LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 518 | Ucraina nu „încetineşte ritmul” contraofensivei, spune Zelenski

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 518 | Ucraina nu „încetineşte ritmul” contraofensivei, spune Zelenski

Preşedintele ucrainean a precizat că ţara pe care o conduce nu „încetineşte ritmul” contraofensivei. Forţele ucrainene au înregistrat câștiguri de-a lungul frontului de sud și i-au respins pe ruşi de la Andriivka, la sud de Bahmut, potrivit Statul Major al armatei ucrainene. De cealaltă parte, Rusia susţine că forțele sale au progresat cu până la 2 km de-a lungul unei secțiuni a frontului din regiunea Donețk, în estul Ucrainei.

21:5625-07-2023

Ucraina ar putea folosi avioane F-16 pentru a proteja căile de transport al cerealelor

Ucraina ar putea folosi avioane de luptă F-16 pentru a proteja căile de transport maritim al cerealelor în Marea Neagră, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba pentru France 24 pe 25 iulie, potrivit The Kyiv Independent.

„Dacă vom avea avioane F-16, nu vom depinde de șantajul rusesc în ceea ce privește exportul de cereale ucrainene pe piețele globale”, a declarat Kuleba.

„Cu cât le primim mai repede, cu atât mai repede vom putea lansa un nou coridor, protejat, eficient, care va acționa, care va funcționa fără piedici și 100 de milioane de tone de cereale ucrainene vor ajunge pe piața mondială, stabilizând prețurile.”

La summitul NATO de la Vilnius, ministrul apărării, Oleksii Reznikov, a semnat un memorandum cu 11 țări, în care se trasează calendarul de pregătire a piloților ucraineni pentru F-16. Potrivit Casei Albe, Ucraina va primi avioanele înainte de sfârșitul anului 2023.

Kuleba a mai spus în interviu că Kievul continuă să încerce să revigoreze Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră prin discuții cu Turcia și ONU. în același timp, Ucraina ia în considerare o modalitate alternativă de a-și exporta cerealele.

După retragerea sa din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, la 17 iulie, forțele rusești au început să vizeze infrastructura agricolă ucraineană și stocurile de alimente, regiunea Odesa suferind atacuri regulate.

Moscova a anunțat, de asemenea, că navele care navighează spre porturile ucrainene vor fi tratate ca fiind transportoare de încărcături militare și că toate navele din Marea Neagră vor fi inspectate de forțele rusești pentru posibile transporturi militare.

20:1425-07-2023

Rușii spun că forțele lor au avansat cu 2 kilometri de-a lungul frontului din Donețk

Rusia a declarat marți că forțele sale au progresat cu până la 2 km de-a lungul unei secțiuni a frontului din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, potrivit AFP, notează The Guardian.

Ministerul Apărării a precizat într-o declarație:

„Avansul total al unităților noastre s-a ridicat la până la 2 km de-a lungul a până la 4 km de front (în direcția Lîman).”.

De asemenea, armata a declarat că a preluat controlul asupra satului Sergiivka ca parte a contracarărilor de succes.

Rusia a început un nou asalt de-a lungul unei porțiuni nord-estice a liniei frontului la câteva săptămâni după ce Ucraina a început propriile atacuri mai la sud la începutul lunii iunie.

Pe 11 iulie, Moscova a afirmat că a avansat cu 1,5 km mai aproape de Lîman, un nod feroviar pe care Ucraina l-a recuperat în octombrie.

Rușii par să aibă intenția de a-i forța pe ucraineni să renunțe la înaintarea lor spre orașele capturate, cum ar fi Bahmut, și să redistribuie trupele pentru a apăra frontul Lîman.

18:5225-07-2023

Zelenski spune că Ucraina nu „încetinește ritmul” contraofensivei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa nu „încetinește ritmul” ambițiilor sale de a adera la NATO, potrivit The Guardian.

„Nu încetinim ritmul integrării noastre în NATO. Am reunit reprezentanți ai Radei Verhovna și oficiali guvernamentali pentru a pregăti măsuri practice de punere în aplicare a deciziilor summitului de la Vilnius.”, a declarat Zelenski, pe Twitter.

„Avem un plan clar de lansare a Consiliului Nato-Ucraina la toate nivelurile. Mâine, în cadrul unei reuniuni convocate de urgență privind situația din Marea Neagră, vom vedea activitatea acestuia la nivel de ambasadori.”

„De asemenea, începem să pregătim împreună cu Alianța un plan de interoperabilitate.”, a mai spus Zelenski.

16:4525-07-2023

Armata ucraineană confirmă utilizarea munițiilor cu dispersie furnizate de SUA în zona Bahmut

Forțele ucrainene „folosesc în mod eficient întreaga linie de armament oferită de partenerii noștri”, a spus Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est al Ucrainei, întrebat armata folosește muniții cu dispersie care au fost livrate recent de SUA în luptele din jurul Bahmut, potrivit Kyiv Independent.

Ministrul Apărării Oleksii Reznikov a declarat într-un interviu difuzat pe CNN pe 23 iulie că va împărtăși Pentagonului în zilele următoare un raport despre utilizarea munițiilor cu dispersie de către Ucraina.

El a declarat că se așteaptă ca munițiile să fi fost până acum eficiente împotriva sistemelor de artilerie, a transportoarelor blindate de personal și, în special, împotriva infanteriei ruse.

15:4525-07-2023

Forţele ucrainene continuă avansul în sud

Forțele ucrainene au înregistrat câștiguri de-a lungul frontului de sud, potrivit oficialilor militari de la Kiev, citați de CNN.

Andrii Kovalov, purtătorul de cuvânt al Statului Major al armatei ucrainene, a declarat marți că forțele ruse s-au retras din pozițiile lor din Andriivka la sud de Bahmut în urma unei operațiuni ofensive ucrainene.

Ucraina desfășoară operațiuni ofensive atât la nord, cât și la sud de orașul Bahmut, din regiunea Donețk.

Potrivit Statului Major a declarat că forțele ruse au continuat să se concentreze pe prevenirea avansurilor Ucrainei de-a lungul frontului de sud, indicând o rezistență puternică.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *