Nigeria a tăiat curentul în Niger, după lovitura de stat

Nigeria a tăiat curentul în Niger, după lovitura de stat

Marile orașe din Niger se confruntă cu pene de curent în urma loviturii de stat de săptămâna trecută, iar lipsa energiei electrice este rezultatul întreruperii livrărilor de către Nigeria, a relatat CNN.

Niger este o țară puternic dependentă de vecinul său mai bogat din sud, Nigeria, acesta fiind principalul furnizor de energie electrică. În 2019, Nigerul se baza pe Nigeria pentru aproximativ 70% din aprovizionarea cu energie electrică.

Locuitorii din orașele Niamey, Maradi și Zinder au curent electric doar o oră, apoi este oprit până la cinci ore. Astfel de pene de curent sunt neobișnuite în Niger, care în mod normal beneficiază de o aprovizionare regulată și fiabilă.

Alimentarea Nigerului a fost întreruptă marți, 1 august, în urma unei directive prezidențiale, a informat BBC, dar Compania de Transport din Nigeria a refuzat să ofere un punct de vedere.

Lovitura de stat în Niger, motivul tăierii curentului

Președintele Nigerului, Mohamed Bazoum, ales în mod democratic, a fost răsturnat săptămâna trecută printr-o lovitură de stat militară de către propriile gărzi prezidențiale care au stat de pază în fața palatului. Constituția a fost suspendată, iar generalul Abdourahmane Tchiani, șeful gărzii prezidențiale, a fost instalat în funcția de șef al statului.

Blocul comercial din Africa de Vest, Ecowas (n.red. Comunitatea Economică a Statelor Vest Africane), a impus sancțiuni Nigerului după lovitura de stat, dar nu a precizat dacă acestea includ și aprovizionarea cu energie electrică. Șefii apărării din cadrul Ecowas se întâlnesc în Nigeria pentru a discuta despre o potențială intervenție militară în vederea anulării loviturii de stat.

Duminică, liderii vest-africani au acordat juntei militare din Niger o săptămână pentru a renunța la putere, în caz contrar fiind amenințați cu posibile consecințe militare.

Comisarul Ecowas pentru afaceri politice, pace și securitate a declarat miercuri, 2 august, că o intervenție armată ar fi „ultima soluție”, dar a insistat asupra faptului că blocul trebuie „să se pregătească pentru această eventualitate”.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share