3 lucruri pe care nu le fac părinții care cresc copii de succes: “Cei mai realizați oameni…”

3 lucruri pe care nu le fac părinții care cresc copii de succes: “Cei mai realizați oameni…”

Succesul unui copil ține, de multe ori, și de educația și felul în care au fost crescuți de părinții lor. Iar pentru asta, cei care au copii trebuie să știe cele mai importante trei reguli în educația micuților.

3 lucruri pe care trebuie să le evite părinții. Pe primul loc, răsfățul

Cel mai important lucru, spun specialiștii, este să nu fie prea tare răsfățați. Este chiar preferabil ca părinții să fie, în relația cu copiii, puțin mai duri. În acest fel îi vor căli pentru viitor. Un copil răsfățat nu știe ce este rezistența și perseveranța, răbdarea, iar atunci vor ceda mai ușor presiunii atunci când devin adulți.

În schimb, copii care au fost mai puțin răsfățați au capacitatea să se refacă mult mai ușor după eșecurile pe car ele vor întâmpina, inevitabil, în viață. Ba chiar, mai susțin specialiștii citați de Adevărul, vor avea încrederea necesară de a continua să își asume o serie de riscuri calculate.

Evident, copilul nu trebuie răsfățat, dar nu trebuie tratat nici prea dur. Limitele trebuie să fie echilibrate, rezonabile, iar copilul să le accepte după ce i se va explica, la nivelul înțelegerii sale, motivul care stă în spatele deciziei părinților.

„Cu cât ai mai multă încredere în copiii tăi că vor face lucrurile pe cont propriu, cu atât ei vor fi mai puternici”, este sfatul autoarei de bestselleruri și expertă în educație parentală, Esther Wojcicki, conform sursei citate.

Copiii nu trebuie pedepsiți pentru eșecuri sau pentru că pun prea multe întrebări

Chiar dacă copii trebuie tratați puțin mai dur, ei nu trebuie pedepsiți pentru eșecuri. Pedepsirea unui copil pentru o greșeală sau un eșec transmite un mesaj greșit micuțului. El va crede că trebuie să îi fie rușine, lucru asociat cu pedeapsa, în loc să tragă un învățământ din eșec pentru ca data viitoare să nu repete greșeala.

Potrivit psihoterapeutului Amy Morin, părinții trebuie să le explice ce au greșit, cum ar fi trebuit să facă și să le dezvolte încrederea în sine pentru ca data viitoare să nu se repete. Iar soluțiile sunt suficiente pentru o explicație care să fie utilă copilului.

Fie povestiți eșecurile avute personal, fie că dați exemplul altor oameni, este important să le dezvoltați încrederea în sine și capacitatea de a gândi critic. „Cei mai realizați oameni și-au atins obiectivele eșuând pe parcurs”, a scris specialista.

Al treilea lucru deosebit de important pentru părinți este să își păstreze calmul în fața nesfârșitului șir de întrebări. Acestea denotă doar un copil curios, nu unul sâcâitor. Iar curiozitatea trebuie încurajată, așa vor învăța mai multe lucruri și vor eșua mai rar.

„Părinții celor mai realizați oameni fac întotdeauna o prioritate din învățarea lucrurilor noi. Și pentru că își învață copiii să îmbrățișeze curiozitatea, un lucru pe care îl iau foarte în serios este să răspundă la întrebări”, a scris autorul și cercetătorul cu bestselleruri dr. Kumar Mehta.