Compania americană fondată de doi profesori români, aproape de a fi evaluată la 43 miliarde de dolari. Libertatea a vorbit cu unul dintre ei în acest an

Compania americană fondată de doi profesori români, aproape de a fi evaluată la 43 miliarde de dolari. Libertatea a vorbit cu unul dintre ei în acest an

Compania de analiză de date și inteligență artificială Databricks, cofondată de românii Ion Stoica și Matei Zaharia, se află în negocieri pentru a obține o finanțare de la fondul de investiții T. Rowe Price, operațiune în urma căreia ar urma să fie evaluată la 43 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg, care citează surse.

Discuțiile sunt preliminare și s-ar putea încheia fără un acord. Dacă noua rundă de finanțare va fi încununată de succes, atunci valoarea companiei va fi considerabil mai mare față de nivelul de 38 de miliarde de dolari de acum doi ani, arată sursa citată.

La acel moment, compania a strâns 1,6 miliarde de dolari, într-o rundă de finanțare.

Rival pentru ChatGPT

Databricks a lansat în acest an Dolly, un rival pentru ChatGPT.

În luna iunie, compania a anunțat că a atins un miliard de dolari în venituri anuale. În aceeași lună, Databricks a anunțat achiziția platformei de inteligență artificială MosaicML, cu 1,3 miliarde de dolari.

Înființată în 2013 de mai mulți profesori

Databricks a fost fondată în anul 2013 de o serie de profesori și antreprenori, iar între aceștia se află și doi români, Ion Stoica și Matei Zaharia.

Libertatea a realizat în luna martie a acestui an un interviu cu Ion Stoica, profesor la Universitatea Califonia din Berkeley.

Conform topului Forbes din acest an, Stoica și Zaharia sunt al patrulea și al cincilea cei mai bogați români, cu averi estimate la 1,2 miliarde de dolari fiecare.

Databricks este condusă de către Ali Ghodsi, care ocupă postul de director executiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *