România ar putea sta în afara Schengen până în 2028. Scenariul care dă bătăi de cap românilor

România ar putea sta în afara Schengen până în 2028. Scenariul care dă bătăi de cap românilor

Klaus Iohannis a discutat azi pe acest subiect cu președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, care a arătat susținere pentru aderarea României. 

Pe 6 decembrie 2022 România a primit o lovitură grea: Consiliul Justiție și Afaceri Interne a respins aderarea țării noastre la Spațiul Schengen. De atunci, cancelarul austriac Karl Nehammer a dat de înțeles că România nu are nicio șansă de aderare cât timp va fi la conducerea țării. 

„Nu există aprobare pentru extinderea cu Bulgaria si România. Este nevoie de timp, avem 75 de mii de imigranti ilegali in Austria”, spunea atunci cancelarul Austriei.

Marcel Ciolacu, discuții la Bruxelles cu Ursula von der Leyen despre Schengen și situația Ucrainei – Mesajul șefei Comisiei Europene

Există însă un pericol și mai mare pentru România. Alegerile în Austria se apropie, iar contracandidatul lui Karl Nehammer la funcția de cancelar, cel care conduce în sondaje, este un adversar și mai mare împotriva migrației. Astfel, o victorie a lui Herbert Kickl ar putea amâna aderarea țării noastre la spațiul fără frontiere cu câțiva ani.

Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, singurul politician austriac care susține aderarea țării noastre la Schenhen.

„ Apreciez sprijinul său continuu pentru o soluție în favoarea aderării României la spațiul Schengen cât mai curând posibil. Am discutat, de asemenea, despre situația de securitate și extinderea Uniunii Europene”, a transmis Klaus Iohannis, după discuțiile cu președintele austriac.Următorul Consiliu JAI în care s-ar putea vota extinderea spațiului Schengen este pe 28 septembrie. 

Iohannis, despre întâlnirea cu președintele Austriei: „O întrevedere de substanță”. Cum rămâne cu problema Schengen? – Calendarul refuzurilor primite de România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *