State întregi din centrul Greciei, acoperite de ape în urma furtunii Daniel. „Suntem blocați în 2 sau 3 metri de apă”

State întregi din centrul Greciei, acoperite de ape în urma furtunii Daniel. „Suntem blocați în 2 sau 3 metri de apă”

Bilanțul inundațiilor produse în urma furtunii Daniel care a lovit centrul Greciei a ajuns la șase morți, în timp ce alte șase persoane sunt dispărute. Zona cea mai afectată este câmpia Tesaliei, relatează publicațiile elene Greek Reporter, Kathimerini și To Vima.

Sate întregi din câmpia Tesaliei au fost acoperite de apă, infrastructura a fost distruă, iar oamenii și-au pierdut animalele și culturile.

Locuitori din Palamas și Metamorfosi, din regiunea Karditsa, s-au urcat pe acoperișurile caselor pentru a se refugia din calea apelor. Armata a intervenit cu bărci, vehicule cu șenile și elicoptere ca să-i salveze.

Imagine aeriană cu satul Farkadona, inundat, în centrul Greciei. Foto: Profimedia
Serviciile de salvare grecești încercau să ajungă la săteni din centrul Greciei în urma inundațiilor produse de furtuni. Foto: Profimedia
O zonă afectată de inundații în Karditsa, regiunea Thessalia, Grecia. Foto: Profimedia

Satul Metamorfosi s-a transformat într-un lac imens, iar deasupra apei de mai văd doar câțiva copaci și acoperișurile unor case. De aceea, autoritățile se tem că, imediat ce nivelul apei va scădea, numărul victimelor va crește.

„Suntem blocați în 2 sau 3 metri de apă. Ne-am adunat tot satul într-o cafenea care era închisă și bravo proprietarului care ne-a deschis magazinul și oamenii au urcat, sunt două etaje. Suntem în 60 de metri pătrați, 100 de oameni, nu avem apă pentru toaletă, nu avem apă de băut. Este mizerie aici, nimeni nu răspunde la telefon, nici măcar primarul nu a venit să ne aducă o jumătate de litru de apă. Avem oameni cu boli de rinichi aici, avem copii de 16 luni, avem oameni imobilizați la pat prinși în case”, a povestit Stefanos Sakkas, un localnic din Metamorfosi, pentru postul de televizune elen Mega.

Παλαμάς Καρδίτσας. Απίστευτο σκηνικό. Η απελπισμένη προσπάθεια ενός πατέρα να σώσει τα δύο μικρά παιδιά του και το σκυλί του, με ένα φουσκωτό στρώμα θαλάσσης.«Κοιτάξτε τα παιδάκια. Θα πνιγεί ο κόσμος. Κοιτάξτε πού μας καταντήσατε… Πού είναι ο στρατός; Έστω μια βάρκα. Κοιτάξτε… pic.twitter.com/d4Xk2oGpyY

— Areti Athanasiou (@AretiAthanasiu) September 7, 2023

Pe lângă distrugerile din zonele de câmpie, s-au înregistrat pagube importante și în regiunile muntoase, unde daunele la rețeaua de infrastructură sunt enorme.

Foto: Profimedia

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *