5 moduri în care organismul tău se schimbă după menopauză

5 moduri în care organismul tău se schimbă după menopauză

Menopauza marchează o nouă etapă în viața unei femei. Iar această etapă vine cu numeroase schimbări pe care poți să le simți într-o mai mică sau mai mare măsură. Pe lângă simptomele specifice, cum ar fi bufeurile sau schimbările de dispoziție, în perioada menopauzei pot să apară și alte probleme de sănătate mai serioase.

De regulă, menopauza apare în jurul vârstei de 50 de ani și reprezintă încheierea perioadei de fertilitate. Atunci când nu ai mai avut menstruație timp de 12 luni, înseamnă că ai intrat în menopauză. Iată la ce să aștepți în această perioada, dar și ce poți să faci pentru a avea grijă de sănătatea ta.

Sistemul endocrin

Glandele endocrine sunt cele care produc și secretă hormonii responsabili de reproducție, adică estrogen și progesteron. Atunci când nivelul de estrogen și progesteron scade, apare simptomul cel mai întâlnit în menopauză: bufeurile. Ele pot să apară în orice moment al zilei și provoacă senzație bruscă de căldură, înroșirea pielii și transpirație.

Evită să consumi cafeină și băuturi fierbinți. Acest obicei îți poate fi de ajutor în prevenirea bufeurilor. De asemenea, unele tehnici de meditație pot să ajute la reducerea episoadelor de bufeuri în menopauză.

Sistemul reproductiv

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, funcționalitatea ovarelor scade și ajung în punctul în care nu mai ovulează. Acest lucru înseamnă că nivelul de estrogen și progesteron scade. Ca urmare a modificării hormonale, poți să experimentezi uscăciune vaginală sau scăderea libidoului.

Totodată, sistemul reproductiv poate deveni mai sensibil în fața unor probleme de sănătate mai serioase, așa cum sunt cancerele ginecologice. Vârsta și instalarea menopauzei sunt, uneori, factori de risc pentru apariția unor tipuri de cancer, așa cum este cancerul ovarian. În cazul în care există această suspiciune, analiza scor roma poate indica dacă riscul de cancer este ridicat sau scăzut. Scorul roma este un instrument eficient de diagnostic diferențiat folosit în cazul persoanelor diagnosticate cu o tumoră pelvina.

Sistemul osos

Densitatea osoasă scade pe măsură ce înaintezi în vârstă. Totuși, odată ce ai ajuns la menopauză, rata de scădere a densității osoase este mai mare. Acest lucru înseamnă că există un risc ridicat de apariție a fracturilor osoase.

În același timp, crește și riscul de apariție a osteoporozei, o afecțiune care face ca oasele să devină foarte fragile. Pot să aibă de suferit și articulațiile, care devin mai rigide. Mișcarea și exercițiile fizice te pot ajuta să menții flexibilitatea articulațiilor și să reduci rata de scădere a densității osoase.

Sistemul cardiovascular

Odată ce ai ajuns la menopauză, riscul de a dezvolta boli ale inimii crește. Motivul este nivelul scăzut de estrogen. Studiile arată că estrogenul are un efect de protecție asupra sistemului cardiovascular. Deoarece estrogenul scade în menopauză, există o mai mare posibilitate de apariție a bolilor de inimă.

Un nivel scăzut de estrogen poate duce și la creșterea colesterolului. În cazul în care riscul este ridicat, medicul îți poate recomanda terapia de substituție hormonală.

Sistemul nervos

În perioada menopauzei poți avea numeroase schimbări de dispoziție care te pot face să te simți mult mai irascibilă. De asemenea, somnul poate să fie afectat din cauza bufeurilor, care pot să apară și pe timpul nopții.

Este important să fii atentă la modul în care te simți și să iei măsuri în cazul în care stările de anxietate îți afectează activitatea de zi cu zi. Menopauza poate declanșa uneori apariția depresiei. Apelează la ajutor de specialitate în cazul în care stările de anxietate și depresie durează mai mult de două săptămâni.

Așadar, menopauza reprezintă o etapă importantă în viața unei femei. Tocmai de aceea este esențial să știi la ce să te aștepți, dar și când să apelezi la ajutor, în cazul în care simptomele devin îngrijorătoare.